Větrník ve tvaru dortu: Konečně pořádná porce moučníku pro milovníky větrníků
Větrník je cukrářský výrobek z odpalovaného těsta, který se po rozříznutí plní karamelovou šlehačkou a vanilkovým krémem. Povrch se polévá karamelovou polevou. Větrníky patří mezi naše nejoblíbenější zákusky.
Návštěvníci cukráren mají své oblíbené kousky, ke kterým se stále vrací - větrníky patří mezi ně. Dvojitý krém, který se rozplývá v ústech a sladká karamelová poleva je něco, bez čeho spousta lidí nemůže být. Co vytvořit dort, který bude jen pro ně?
Jak na přípravu odpalovaného těsta
Pokud nemáte osvědčený recept, vyzkoušejte ten náš:
- Svaříme 300 ml vody a 100 ml oleje se špetkou soli. Do vařící tekutiny nasypeme mouku (hladkou nebo polohrubou).
- Pilně mícháme, dokud nevznikne koule těsta bez žmoulků a na stěnách kastrůlku bílý povlak. Necháme vychladnout.
- Přišleháme 4 vejce - hezky jedno po druhém, aby se stihla zapracovat. Pokud je těsto příliš husté, přidáme ještě jedno vejce.
Jak udělat dort větrník
Na pečicí papír si namalujeme kruh potřebné velikosti:
- Těsto vložíme do sáčku s řezanou špičkou a naneseme ho na pečicí papír. Nebojíme se dvou vrstev těsta.
- Větrník pocákáme studenou vodou a vložíme do vyhřáté trouby - pečeme na 180 °C. Neotvíráme troubu, těsto by splasklo.
- Pokud jsme s barvou větrníku spokojeni, pomaličku odvětráme troubu a vyndáme plech. Než větrník vystydne, prokrojíme ho podélně na poloviny.
Jak ozdobit dort větrník
Větrník se pyšní dvěma druhy krémů:
- Vanilkový krém může být žloutkový creme patissiere, pudinkový máslový krém nebo vanilková šlehačka. Ingredience si připravíme už předem a ráno vyšleháme lehký krém.
- Karamelová šlehačka - ze 2,5 lžic cukru upálíme karamel, bez míchání. Zalijeme 250 ml 33% smetany, rozvaříme do hladké směsi a po vychladnutí dáme na noc do ledničky. Ráno šlehačku ušleháme do nadýchané pěny.
Oba krémy naplníme do cukrářských sáčků a naneseme na spodní polovinu korpusu - vanilkový krém dospod. Ozdobený větrník přiklopíme horní polovinou korpusu a polijeme karamelovou polevou. Tu připravíme z páleného cukru, tučné smetany a kousku másla.
Sladké drobečky
Pokud máte strach pustit se do velkého dortu, vyzkoušejte variantu na plech. Dort může být po vykrojení čtvercový nebo obdélníkový, ale dá se oříznout i do kulatého tvaru. Milovníci větrníků však dají přednost klasickému kulatému dortu.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Časté chyby při přípravě odpalovaného těsta: Několik tipů, aby se moučník povedl
Žloutkové věnečky z odpalovaného těsta stříkáme na připravené plechy ve dvou vrstvách. Video napoví, jak na to
Žloutkové věnečky: Odpalované těsto při přípravě vařte, až se přestane lepit na vařečku, a při pečení neotevírejte troubu
Komentáře