Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Větrník je cukrářský výrobek z odpalovaného těsta, který se po rozříznutí plní karamelovou šlehačkou a vanilkovým krémem. Povrch se polévá karamelovou polevou. Větrníky patří mezi naše nejoblíbenější zákusky.

Návštěvníci cukráren mají své oblíbené kousky, ke kterým se stále vrací - větrníky patří mezi ně. Dvojitý krém, který se rozplývá v ústech a sladká karamelová poleva je něco, bez čeho spousta lidí nemůže být. Co vytvořit dort, který bude jen pro ně?

Jak na přípravu odpalovaného těsta

Pokud nemáte osvědčený recept, vyzkoušejte ten náš:

  • Svaříme 300 ml vody a 100 ml oleje se špetkou soli. Do vařící tekutiny  nasypeme mouku (hladkou nebo polohrubou).
  • Pilně mícháme, dokud nevznikne koule těsta bez žmoulků a na stěnách kastrůlku bílý povlak. Necháme vychladnout.
  • Přišleháme 4 vejce - hezky jedno po druhém, aby se stihla zapracovat. Pokud je těsto příliš husté, přidáme ještě jedno vejce.

Jak udělat dort větrník

Na pečicí papír si namalujeme kruh potřebné velikosti:

  • Těsto vložíme do sáčku s řezanou špičkou a naneseme ho na pečicí papír. Nebojíme se dvou vrstev těsta.
  • Větrník pocákáme studenou vodou a vložíme do vyhřáté trouby - pečeme na 180 °C. Neotvíráme troubu, těsto by splasklo.
  • Pokud jsme s barvou větrníku spokojeni, pomaličku odvětráme troubu a vyndáme plech. Než větrník vystydne, prokrojíme ho podélně na poloviny.

Jak ozdobit dort větrník

Větrník se pyšní dvěma druhy krémů:

  1. Vanilkový krém může být žloutkový creme patissiere, pudinkový máslový krém nebo vanilková šlehačka. Ingredience si připravíme už předem a ráno vyšleháme lehký krém.
  2. Karamelová šlehačka - ze 2,5 lžic cukru upálíme karamel, bez míchání. Zalijeme 250 ml 33% smetany, rozvaříme do hladké směsi a po vychladnutí dáme na noc do ledničky. Ráno šlehačku ušleháme do nadýchané pěny.

Oba krémy naplníme do cukrářských sáčků a naneseme na spodní polovinu korpusu - vanilkový krém dospod. Ozdobený větrník přiklopíme horní polovinou korpusu a polijeme karamelovou polevou. Tu připravíme z páleného cukru, tučné smetany a kousku másla.

Sladké drobečky

Pokud máte strach pustit se do velkého dortu, vyzkoušejte variantu na plech. Dort může být po vykrojení čtvercový nebo obdélníkový, ale dá se oříznout i do kulatého tvaru. Milovníci větrníků však dají přednost klasickému kulatému dortu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky