Vietnamské jarní závitky: Plněná asijská pochoutka z rýžového papíru
Jarní závitky se připravují z listů rýžového papíru, který se plní zeleninou, masem a bylinkami. Pak se zabalí do podoby svitku či psaníčka a konzumují syrové, smaží, fritují nebo pečou v troubě.
Plněné vietnamské závitky jsou k dostání v každé asijské restauraci nebo ve stánku s občerstvením. Můžeme si je kdykoliv koupit smažené, ale málokdo je ochutnal syrové. Jejich příprava není vůbec složitá - můžeme vám s ní poradit.
Mohlo by vás zajímat
Jak na přípravu jarních závitků
Musíme si předem připravit suroviny, které potřebujeme k výrobě rolek:
- Rýžový papír (budeme-li závitky smažit, musí být papír ke smažení vhodný)
- Krevety, kuřecí nebo mleté vepřové maso, surimi tyčinky, losos
- Zelenina - okurky, mrkev, houby (Jidášovo ucho), zelí, kedlubna, cibule, klíčky
- Rýžové nebo skleněné tenké nudle, předem namočené nebo uvařené.
Rýžový papír namočíme do teplé vody (lze přimíchat vidličkou rozšlehaný bílek nebo pivo) a po úplném změknutí ho přeložíme na utěrku. Poklademe zeleninou, okořeníme pepřem, čínským kořením apod., popřípadě na něj naklademe předem orestovanou náplň. Papír zabalíme jako dopis, smotáme do tvaru válečku a necháme zaschnout.
Jak tepelně upravit závitky
- Syrové závitky necháme před podáváním chvíli uležet. Musíme počítat s tím, že rýžový papír má konzistenci tužší želatiny a musíme ho více kousat.
- Smažené závitky připravujeme v horké olejové lázni a poté necháme okapat na papírovém ubrousku.
- Pečené závitky potřeme před vložením do trouby olejem a klademe na plech na pečicí papír, kde je upečeme do červena.
Závitky podáváme se sójovou nebo rybí omáčkou, se sladkou chilli omáčkou nebo ústřicovou omáčkou a česnekem.
Komentáře