Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jarní závitky se připravují z listů rýžového papíru, který se plní zeleninou, masem a bylinkami. Pak se zabalí do podoby svitku či psaníčka a konzumují syrové, smaží, fritují nebo pečou v troubě.

Plněné vietnamské závitky jsou k dostání v každé asijské restauraci nebo ve stánku s občerstvením. Můžeme si je kdykoliv koupit smažené, ale málokdo je ochutnal syrové. Jejich příprava není vůbec složitá - můžeme vám s ní poradit.

Jak na přípravu jarních závitků

Musíme si předem připravit suroviny, které potřebujeme k výrobě rolek:

  • Rýžový papír (budeme-li závitky smažit, musí být papír ke smažení vhodný)
  • Krevety, kuřecí nebo mleté vepřové maso, surimi tyčinky, losos
  • Zelenina - okurky, mrkev, houby (Jidášovo ucho), zelí, kedlubna, cibule, klíčky
  • Rýžové nebo skleněné tenké nudle, předem namočené nebo uvařené.

Rýžový papír namočíme do teplé vody (lze přimíchat vidličkou rozšlehaný bílek nebo pivo) a po úplném změknutí ho přeložíme na utěrku. Poklademe zeleninou, okořeníme pepřem, čínským kořením apod., popřípadě na něj naklademe předem orestovanou náplň. Papír zabalíme jako dopis, smotáme do tvaru válečku a necháme zaschnout.

Jak tepelně upravit závitky

Známe tři možnosti konečné úpravy závitků:
  • Syrové závitky necháme před podáváním chvíli uležet. Musíme počítat s tím, že rýžový papír má konzistenci tužší želatiny a musíme ho více kousat.
  • Smažené závitky připravujeme v horké olejové lázni a poté necháme okapat na papírovém ubrousku.
  • Pečené závitky potřeme před vložením do trouby olejem a klademe na plech na pečicí papír, kde je upečeme do červena.

Závitky podáváme se sójovou nebo rybí omáčkou, se sladkou chilli omáčkou nebo ústřicovou omáčkou a česnekem.

Pokud dáváte přednost smaženým závitkům, může vám s jejich přípravou poradit náš videorecept:

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky