Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak zpracovat v kuchyni čerstvé i zavařené višně? Výrazné sladkokyselé ovoce oplývá úžasnou chutí a vůní
Zdroj: Pixabay - makamuki0

Višně a třešně řadíme mezi peckovité ovoce. Višně na rozdíl od třešní mají kyselejší chuť a velmi výraznou, příjemnou vůni. Kromě kompotu a marmelády můžeme višně využít mnoha způsoby. Víte, které to jsou?

Višně mají kromě širokého využití v kuchyni také důležitý význam pro naše zdraví - jako každá peckovina se vyznačují antibakteriálními účinky, odbourávají kyselinu močovou, zlepšují paměť a obsahují velké množstvím vitamínu C, proto působí preventivně proti nachlazení. My se však nyní soustředíme na kuchyňskou úpravu višní.

Jak využít v kuchyni čerstvé i kompotované višně

Je mnoho způsobů, jak višně zpracovat. Seznámíme vás s některými z nich:

  1. Višňový kompot je nejpoužívanějším zpracováním ovoce. Višně v cukrovém nálevu vydrží zavařené celé roky.
  2. Višňová marmeláda je vynikající na plnění cukroví, dortů i např. Schwarzwaldského dortu - a řadí se mezi nejvíce osvěžující marmelády.
  3. Višňový koláč patří neodmyslitelně k létu. Sladkokyselý koláč s višněmi připravujeme na korpusech z různých druhů těst (piškotové, kynuté, třené).
  4. Višňová griotka je jeden z oblíbených sladkých likérů. Višňový likér se podává samostatně nebo jako příchuť do krémů, pěn a zmrzlin.
  5. Višňová zmrzlina se svou kyselkavou chutí občerství děti i dospělé, a je jednou z nejoblíbenějších zmrzlin.
  6. Višňové pralinky - kyselá chuť ovoce spolu se sladkou čokoládou je luxusní kombinací vhodnou pro výrobu čokoládových bonbónů.
  7. Višně v rumu se nakládají pro pozdější využití například v cukrařině - do ovocných chlebíčků, k ozdobení pohárů nebo dortových krémů.
  8. Višňová polévka (meggyleves) je maďarská polévka z čerstvých nebo kompotovaných višní a koření, zahuštěná škrobem, rozmíchaným ve smetaně. Podává se převážně v létě s kopečkem vanilkové zmrzliny.
  9. Višňové sirupy a višňové šťávy, pálenka višňovice, višňové víno, višňové zákusky, višněmi plněné dorty, záviny a řezy - receptů na zpracování višní je mnoho.
Višně mají mnoho možností zpracování, ale místo nich lze použít i jiné ovoce - třešně, jahody, maliny, ostružiny. Podívejte se, jak můžete upéct výbornou bublaninu s třešněmi:

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli