Jak zpracovat v kuchyni čerstvé i zavařené višně? Výrazné sladkokyselé ovoce oplývá úžasnou chutí a vůní
Višně a třešně řadíme mezi peckovité ovoce. Višně na rozdíl od třešní mají kyselejší chuť a velmi výraznou, příjemnou vůni. Kromě kompotu a marmelády můžeme višně využít mnoha způsoby. Víte, které to jsou?
Višně mají kromě širokého využití v kuchyni také důležitý význam pro naše zdraví - jako každá peckovina se vyznačují antibakteriálními účinky, odbourávají kyselinu močovou, zlepšují paměť a obsahují velké množstvím vitamínu C, proto působí preventivně proti nachlazení. My se však nyní soustředíme na kuchyňskou úpravu višní.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak využít v kuchyni čerstvé i kompotované višně
Je mnoho způsobů, jak višně zpracovat. Seznámíme vás s některými z nich:
- Višňový kompot je nejpoužívanějším zpracováním ovoce. Višně v cukrovém nálevu vydrží zavařené celé roky.
- Višňová marmeláda je vynikající na plnění cukroví, dortů i např. Schwarzwaldského dortu - a řadí se mezi nejvíce osvěžující marmelády.
- Višňový koláč patří neodmyslitelně k létu. Sladkokyselý koláč s višněmi připravujeme na korpusech z různých druhů těst (piškotové, kynuté, třené).
- Višňová griotka je jeden z oblíbených sladkých likérů. Višňový likér se podává samostatně nebo jako příchuť do krémů, pěn a zmrzlin.
- Višňová zmrzlina se svou kyselkavou chutí občerství děti i dospělé, a je jednou z nejoblíbenějších zmrzlin.
- Višňové pralinky - kyselá chuť ovoce spolu se sladkou čokoládou je luxusní kombinací vhodnou pro výrobu čokoládových bonbónů.
- Višně v rumu se nakládají pro pozdější využití například v cukrařině - do ovocných chlebíčků, k ozdobení pohárů nebo dortových krémů.
- Višňová polévka (meggyleves) je maďarská polévka z čerstvých nebo kompotovaných višní a koření, zahuštěná škrobem, rozmíchaným ve smetaně. Podává se převážně v létě s kopečkem vanilkové zmrzliny.
- Višňové sirupy a višňové šťávy, pálenka višňovice, višňové víno, višňové zákusky, višněmi plněné dorty, záviny a řezy - receptů na zpracování višní je mnoho.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Umíte správně zavařovat kompoty? Poradíme vám, na co myslet, aby byl výsledek dokonalý
Vydlabané vnitřky cuket se dají ještě chutně zpracovat. Poradíme různé možnosti
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Komentáře