Jak zpracovat vlašské ořechy. Jsou skvělým zdrojem vitamínů a podporují funkci mozku
Vlašské ořechy jsou plody ořešáku královského. Během růstu jsou na stromech obaleny do ochranné vrstvy, ve které postupně dozrávají. Zpočátku je tato vrstva zelená, později tmavne a nakonec, jakmile ořech dozrává, vrstva obalu praskne a ořech vypadne. Období dozrávání záleží na odrůdě, obvykle to bývá v době, kdy padají i kaštany, nejčastěji v první polovině října. Plody různých odrůd se liší i velikostí a kvalitou skořápky. Některé mají tvrdou skořápku, bývají trvanlivější a hůře se louskají. Jiné (tzv. papíráky) se sice dobře vylupují, někdy to jde i jen rukou bez použití louskáčku, ale nejsou trvanlivé a častěji je ohrožují plísně. Výhodou je, že z nich snadno získáme neporušené poloviny skořápek pro dekorační účely.
Vlašské ořechy jsou stejně jako další olejnaté ořechy mimořádně koncentrovaným rostlinným zdrojem živin. Mají vysoký obsah kalorií (642 kcal/100 g) a velký podíl tuků. Tuky představují až tři pětiny hmotnosti vlašského ořechu, obsah tuku je dokonce vyšší než u mandlí a lískových či burských oříšků. Naopak jsou chudší na sacharidy než další olejnaté ořechy, proto je ocení i diabetici.
Vlašské ořechy jako zdroj vitamínů
Vlašské ořechy jsou dobrým zdrojem vitamínů řady B. Mají pozitivní vliv na funkci srdce i na nervovou soustavu. Jako jeden z nejbohatších zdrojů vitamínu B6 (pyridoxinu) mají dobrý vliv na správnou funkci mozku a tvorbu červených krvinek. Z minerálů jsou bohaté na železo, hořčík, vápník, fosfor a draslík. Obsahují více zinku než maso (s výjimkou jater), zinek je důležitý pro imunitní systém a hojení ran.
Vlašské ořechy jsou skvělou a mimořádně výživnou potravinou nejen pro ty, kteří nemají zdravotní problémy, ale i pro ty, kdo mají nemocné srdce, poruchy nervové soustavy či cukrovku.
Jak ořechy správně zpracovat
Pokud je konzumujeme syrové a celé, musíme je velmi dobře rozkousat. Při problémech s jejich stravitelností může pomoci oloupání tenké žluté slupky, kterou je obaleno jádro. Před konzumací lze ořechy namáčet. Jsou pak měkké a velmi chutné jako přídavek do salátů. Používáme je na zdobení, ať už slaného nebo sladkého pohoštění. Zdobíme jimi dorty a cukroví. Často je používáme mleté, takto jsou vhodné nejen pro ty, kteří je nedokážou vcelku rozkousat, ale hodí se do různých sladkých krémů, moučníků, slaných pomazánek a dalších pokrmů. Mnoho druhů cukroví obsahuje mleté ořechy.
Vařené vlašské ořechy jsou zajímavou a výživnou součástí pokrmů. Můžeme jich přidat několik při vaření těstovinové nebo jiné polévky, bude pak mít zajímavou barvu i chuť. Vlašské ořechy jsou oblíbené v kombinaci s těstovinami.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Opilý Izidor: Slavnostní dezert skvěle chutná i místo cukroví. Nejlepší je přelitý čokoládou a vychlazený, opije vás už jen svou vůní
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Komentáře