Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vlašský salát podle ČSN: Hodí se na chlebíčky i k přípravě obložených mís
Zdroj: Toprecepty

Bez vlašského salátu si neumíme představit chlebíčky, mnozí však ani svačiny. Krásně se vyjímá také na obložených talířích a mísách společně se salámy a sýry. Jeho příprava je snadná, zásadní je ale následné odležení.

Podle ČSN lze připravit hned několik vlašských salátů, my však zvolili salát základní. Jeho původ je zastřen tajemstvím a první zmínka o vlašáku je zaznamenána v kuchařce od Marie Dobromily Rettigové. Řadí se mezi oblíbené svačinové saláty.

Jak připravit vlašský salát podle ČSN

Na 1 kg vlašského salátu potřebujete: 390 g vařených loupaných brambor, 240 g měkkého salámu, 100 g sterilovaných okurek, 30 g sterilovaného celeru, 50 g sterilované mrkve, 20 g sterilovaného hrášku, 200 g majonézy, 20 g hořčice, 12 g octa, 10 g cukru, 5 g worcesterové omáčky, sůl a mletý pepř podle chuti.

  1. Předem uvařené a vychladlé brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, přidejte oloupaný, na nudličky nakrájený měkký salám, na kostičky nakrájené kyselé okurky, celer, mrkev a pořádně okapaný hrášek.
  2. Vše důkladně promíchejte s majonézou ochucenou hořčicí, octem, cukrem, worcesterovou omáčkou, solí a pepřem.

Na vzhledu záleží, toho jsme si vědomi všichni - proto se snažte krájet suroviny na stejně velké kostičky, díky čemuž bude vlašák lákavý už od pohledu. Hotový salát nechte v lednici odležet do druhého dne, aby se chutě jednotlivých surovin propojily. Připravte si vlašský salát podle názorného videoreceptu z naší dílny:

Komentáře

Další tipy a triky