Vodnice se snadno pěstuje a má příjemnou chuť. Jak ji nejlépe připravit a na co se nejvíce hodí
Vodnice je nenáročná zelenina, která se pěstuje kvůli chutným bulvám. Když ji poprvé ochutnáme, nejspíš nás překvapí svou lahodnou chutí. Používáme ji především v syrovém stavu, je vhodná i do salátů a pomazánek. Můžeme z ní uvařit "zelí".
Vodnice se velmi snadno pěstuje a pokud má dostatek prostoru a vláhy, tak rychle roste. Má krátkou vegetační dobu, obvykle 8–10 týdnů. Chutná je především zasyrova, ale hodí se i k tepelné úpravě. Dokonce ji můžeme nechat kvasit. Vyséváme ji buď brzy zjara (obvykle v březnu) nebo opakovaně v červenci až srpnu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Vodnice a její uplatnění v kuchyni
Vodnice se pěstuje v různých odrůdách, které se liší vzhledem bulviček - velikostí i jejich zbarvením. Před konzumací je oloupeme, zvlášť u větších bulviček je slupka tužší a pokud bychom je nechali na záhonech příliš dlouho, začnou dřevnatět. Rostlina obsahuje důležité vitamíny a minerální látky. Sirná silice v dužnině má výrazné antibakteriální účinky. Vodnice je močopudná a podporuje činnost střev.
Jak zpracovat vodnici
Vodnici můžeme jíst syrovou, nakrájenou na plátky (podobně jako kedlubny). Vodnice chutí kedlubny nebo ředkvičky připomíná, proti ředkvičkám má ale jemnější chuť. Bulvy můžeme nastrouhat a používat do salátů nebo do pomazánek. Můžeme k nim přidat zálivku např. ze smetanového jogurtu, třeného česneku a několika kapek oleje. Vodnice je vhodná do polévek, pokud nám v nich její chuť vyhovuje. Nastrouhané bulvy se dají uvařit podobně jako zelí (ke knedlíkům). Vodnici lze také zapékat v troubě, s další zeleninou a těstovinami nebo bramborami.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Komentáře