Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ledový salát tvoří velké pevné hlávky s křehkými a příjemně křupavými listy. Zahrádkáři tento salát rádi pěstují i během letního období, protože hlávky nejsou náchylné k vybíhání do květu. Jaké další výhody přináší jeho pěstování?

Ledový salát pěstujeme s úspěchem z přímého výsevu, čímž si ušetříme práci s přesazováním sazenic. Narůstající hlávky postupně protrháváme a používáme v kuchyni. Salát zaléváme opatrně ke kořenům a listy zbytečně nepoléváme, rostliny jsou ve vlhku náchylné k zahnívání.

Výhody pěstování ledového salátu

Ledový salát s úspěchem vypěstují i zahrádkáři začátečníci.

  • Rostliny jsou mohutné a přináší bohatou úrodu chutných a velkých listů.
  • Péče o ledový salát je snadná a jak hlávky narůstají, postupně sklízíme vždy tu největší z nejhustšího porostu.
  • Ledový salát obvykle do květu nevybíhá, ale pokud přece jen začne, tak lze použít i listy z květního stvolu, protože mají dobrou chuť.
  • Sklizeň provádíme probírkou v časných ranních hodinách, dokud zelenina ještě není rozehřátá sluníčkem. Sklizený salát buď co nejdříve spotřebujeme nebo uložíme do chladna. Jeho skladovatelnost, stejně jako odolnost hlávek proti poškození při manipulaci, je lepší než u obyčejného hlávkového salátu. 

Využití ledového salátu je obdobné jako využití obyčejného hlávkového salátu. Kadeřavé listy ledového salátu působí ozdobně, jsou křehké, svěží a chutné. Výborně se hodí na zdobení jídel studené i teplé kuchyně a dají se použít do výborných salátů

Následující video ukazuje postup přípravy salátu s jednoduchou zálivkou:

 

 

                                                           

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky