Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Když už mají zahrádkáři konečně vše v zemi, zelenina je vysetá a sazeničky vysázené, přichází na řadu péče o tuto "drobotinu". Malé rostlinky potřebují světlo, teplo, vláhu a také živiny. A jak jim živiny opatřit? Velkým hitem je zákvas z obyčejných kopřiv, které najdeme na každém kroku.

Zelenina potřebuje dobrou péči, půdu v jejím okolí pravidelně kypříme a odplevelujeme, aby měla dostatek životního prostoru. Dbáme o dostatečnou zálivku, porost udržujeme nepřehuštěný. Důležitou podmínkou zdravého růstu jsou živiny, zvlášť plodová zelenina je na ně velmi náročná. Máme více možností, jak jí je opatřit. Skvělý je kompost z vlastní zahrady, ale používáme také NPK nebo Cererit

Hnojivá zálivka z kopřiv

Oblíbená hnojivá zálivka zvyšuje obranyschopnost a vitalitu rostlin, také podporuje jejich růst, a to přirozeným způsobem a zcela zdarma. Zpracujeme do ní kopřivy, které by jinak byly nežádoucím plevelem. Postup je snadný.

  1. Připravíme si mladé kopřivy, které jsou plné síly a ještě nemají semena, a buď je necháme v celku, posekáme nebo jen natrháme. Ovšem když je kopřiva nasekaná nadrobno, probíhá kvasný proces rychleji. Přidat můžeme i listy kostivalu.
  2. Dáme je do plastového sudu a zalijeme vodou, ideálně dešťovkou. Kopřivy by měly být pod hladinou. Na deset litrů vody bude potřeba cca 1 kg kopřiv.
  3. Poté kopřivy necháme v sudu vykvasit. Bude to trvat přibližně dva až čtyři týdny, v závislosti na teplotě - při teplém počasí probíhá kvašení rychleji. Sud je potřeba postavit na slunce, nedáváme ho do stínu. 
  4. Během kvašení musí být sud otevřený, přestože by nám "zápach" z něj nemusel být příjemný. Z toho důvodu je výhodnější, když ho umístíme dál od míst, kde nejvíce přebýváme. Nicméně kvůli zalévání je zase lepší, když je dostatečně blízko - musíme tedy zvolit kompromis.
  5. Občasným zamícháním průběh kvašení podpoříme.
  6. Jakmile je zákvas hotový, přestane pěnit a má tmavou barvu. Znamená to, že ho můžeme začít používat k zalévání rostlin. Zbytek kopřiv, který je u dna, lze přidat do kompostu nebo použít jako mulč.
  7. Zákvas vždy ředíme, a to v doporučeném poměru 1:10 tzn. na jeden díl zákvasu dáme deset dílů vody. 

Zálivku ze zákvasu (kvašeného výluhu) používáme především k zalévání plodové a košťálové zeleniny, která je náročná na živiny. Výborně prospívá např. rajčatům, ale hodí se i k okrasným rostlinám.   

Tip: Nasekané kopřivy lze přidávat také ke kořenům rajčat při výsadbě, vždy používáme kopřivy, kterým se zatím netvoří semena, abychom si nezaplevelili záhony.

Budeme rádi, když nám napíšete své osvědčené tipy a rady k použití hnojivé zálivky z kopřiv.

Zdroj: Roman Pavela - Zeleninová zahrádka polopatě

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli