Hnojivá zálivka z kopřiv: Jak připravit jíchu neboli zákvas snadno a zcela zadarmo
Když už mají zahrádkáři konečně vše v zemi, zelenina je vysetá a sazeničky vysázené, přichází na řadu péče o tuto "drobotinu". Malé rostlinky potřebují světlo, teplo, vláhu a také živiny. A jak jim živiny opatřit? Velkým hitem je zákvas z obyčejných kopřiv, které najdeme na každém kroku.
Zelenina potřebuje dobrou péči, půdu v jejím okolí pravidelně kypříme a odplevelujeme, aby měla dostatek životního prostoru. Dbáme o dostatečnou zálivku, porost udržujeme nepřehuštěný. Důležitou podmínkou zdravého růstu jsou živiny, zvlášť plodová zelenina je na ně velmi náročná. Máme více možností, jak jí je opatřit. Skvělý je kompost z vlastní zahrady, ale používáme také NPK nebo Cererit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Hnojivá zálivka z kopřiv
Oblíbená hnojivá zálivka zvyšuje obranyschopnost a vitalitu rostlin, také podporuje jejich růst, a to přirozeným způsobem a zcela zdarma. Zpracujeme do ní kopřivy, které by jinak byly nežádoucím plevelem. Postup je snadný.
- Připravíme si mladé kopřivy, které jsou plné síly a ještě nemají semena, a buď je necháme v celku, posekáme nebo jen natrháme. Ovšem když je kopřiva nasekaná nadrobno, probíhá kvasný proces rychleji. Přidat můžeme i listy kostivalu.
- Dáme je do plastového sudu a zalijeme vodou, ideálně dešťovkou. Kopřivy by měly být pod hladinou. Na deset litrů vody bude potřeba cca 1 kg kopřiv.
- Poté kopřivy necháme v sudu vykvasit. Bude to trvat přibližně dva až čtyři týdny, v závislosti na teplotě - při teplém počasí probíhá kvašení rychleji. Sud je potřeba postavit na slunce, nedáváme ho do stínu.
- Během kvašení musí být sud otevřený, přestože by nám "zápach" z něj nemusel být příjemný. Z toho důvodu je výhodnější, když ho umístíme dál od míst, kde nejvíce přebýváme. Nicméně kvůli zalévání je zase lepší, když je dostatečně blízko - musíme tedy zvolit kompromis.
- Občasným zamícháním průběh kvašení podpoříme.
- Jakmile je zákvas hotový, přestane pěnit a má tmavou barvu. Znamená to, že ho můžeme začít používat k zalévání rostlin. Zbytek kopřiv, který je u dna, lze přidat do kompostu nebo použít jako mulč.
- Zákvas vždy ředíme, a to v doporučeném poměru 1:10 tzn. na jeden díl zákvasu dáme deset dílů vody.
Využití kopřivové zálivky
Zálivku ze zákvasu (kvašeného výluhu) používáme především k zalévání plodové a košťálové zeleniny, která je náročná na živiny. Výborně prospívá např. rajčatům, ale hodí se i k okrasným rostlinám.
Tip: Nasekané kopřivy lze přidávat také ke kořenům rajčat při výsadbě, vždy používáme kopřivy, kterým se zatím netvoří semena, abychom si nezaplevelili záhony.
Zdroj: Roman Pavela - Zeleninová zahrádka polopatě
Komentáře