Využití bílků nejen v kuchyni: Univerzální surovina má mnoho úžasných možností
Bílek je gelovitý, průhledný obal žloutku, který chrání a vyživuje. Samotný bílek je surovinou, která se po tepelné úpravě přidává do různých pokrmů, ale i zastudena se hodí k mnoha činnostem.
Bílek známe jako součást piškotového těsta, dortu Pavlova, sladkých ovocných pěn, laskonek, bílkové omelety a noků i mnoha jiných pokrmů, které se obejdou bez žloutku. Bílek má ale i jiná využití a my vás s několika z nich seznámíme:
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak využít bílky v kuchyni
Kromě bílkových pokrmů a dezertů máme i jiné možnosti:
- Bílek jako dietní potravina je hojně využívaný při redukci váhy. Neobsahuje cholesterol, má málo kalorií a vysoký obsah bílkovin.
- Bílek jako pevné lepidlo slouží k lepení marcipánových ozdob na potahované dorty a jako lepidlo na jedlý i obyčejný papír.
- Bílek k potření těsta bohatě nahradí rozšlehané vejce. Šátečky a štrúdly, potřené na spojích bílkem, se při pečení nerozevírají.
- Bílky v sušeném stavu využijeme jako zásobárnu bílkovinného proteinu nejen ve zdravé výživě, ale i jako trvanlivou součást těst.
- Bílková majonéza je zdravější variantou totožného výrobku ze žloutků nebo z celých vajec, při redukční dietě je nepostradatelná.
- Bílková pleťová maska se připravuje z ušlehaného bílku a kousku nastrouhané okurky. Směs, natřená na pokožku, vypíná pleť a odstraňuje vrásky.
- Bílek v tekuté formě je speciální pasterizovaný výrobek, který je plnohodnotným dodavatelem bílkovin například při sportu.
- Bílky - bílkovinové krmivo - se používá jako doplňková výživa ryb, drůbeže, domácích a okrasných ptáků.
Pokud už opravdu nevíte, jak bílky využít, zkuste z nich připravit podle našeho videa jednoduché kokosky:
Komentáře