Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čerstvý libeček skvěle ochutí jídla naší letní kuchyně. Snadno si ho připravíme i do zásoby
Zdroj: Pixabay, Ivabalk

Libeček je krásnou a užitečnou rostlinou, kterou se vyplatí pěstovat v každé zahradě. Začíná růst brzy na jaře a sklízet ho můžeme až do podzimu. Uplatní se v mnoha jídlech naší kuchyně, ať už čerstvý, sušený nebo mražený. Pokud ho máte nadbytek, nezapomeňte si z něho připravit pesto.

Libeček se právem nazývá zelené "maggi". Má výraznou chuť, kterou oceníme především v polévkách, a výborně se hodí do masových jídel. Abyste libeček mohli často používat, vysaďte si ho co nejblíže k domu. Pak stačí vždy jen vyběhnout a trochu čerstvého libečku natrhat.

  • Péče o rostlinu libečku je nenáročná. Rozrůstající se keříky můžete rozsadit na nové místo. Rostlinám se daří na slunečném stanovišti i v polostínu. Nevyhovuje jim přemokřená zemina. Zalévání má smysl jedině při suchém počasí, zaléváme jen občas, aby kořeny nezačaly zahnívat. 
  • Když rostliny začnou tvořit květenství, raději je odstraňte, aby se kořeny zbytečně nevyčerpávaly a listy si zachovaly chutnost a svěžest.
  • Mladé svěží listy sklízejte průběžně podle potřeby. Můžete si na to vzít nůž nebo nůžky. Žloutnoucí listy a výhony odstraňte a hoďte na kompost. 
  • Listy libečku jsou sice nejlepší brzy na jaře, ale výbornou chuť mají až do podzimu. Můžete je sušit, mrazit, nakládat do soli a používat na výrobu pesta. Sušený libeček je vhodný i do zeleninových směsí.

Libečkové pesto

Tato specialita poslouží k ochucování mnoha jídel. Tradičně se používá do těstovin, ale vyzkoušejte je i do polévek, zapečených jídel, na dochucení zeleniny a bramborových jídel. Samozřejmě se uplatní i v kombinaci s masem, jehož chuť velmi dobře doplní. Vegetariáni koření určitě využijí např. k dochucení sojových kostek, nudliček, granulátu i tofu.

Polévky dochucené libečkem

Do polévek libeček zužitkujete nejčastěji. Můžete ho přidat už na začátku vaření, buď jemně nakrájený, nebo utržené listy v celku a ty po dovaření polévky vyjmout. Libeček je vhodný i k dozdobení polévky na talíři. Pamatujte, že má výraznou chuť, proto ho nedávejte příliš.

Bramborová jídla s libečkem

V létě připravujeme nové brambory a právě libeček jim dá zajímavou chuť. Přidejte ho buď už při vaření nebo až na talíři. Pokud vaříte bramborovou kaši ze starších brambor, dejte k ní trochu nakrájeného libečku, kaše díky němu získá výbornou chuť. Libeček je vhodný i do zapékaných bramborových jídel.

Maso dochucené libečkem

Libeček chuť masa zvýrazní a doplní. Jste na chalupě a vaříte rychlé masové jídlo? Není nic jednoduššího, než ho dochutit libečkem. Libeček se hodí k různým druhům masa, včetně drůbežího a rybího. Pro inspiraci vám nabízíme několik receptů:

Libeček ve studené kuchyni

Velká rostlina libečku sice láká k bohaté sklizni, ale raději její listy používejte střídmě. Používejte ty mladé a svěží, vždy je jemně nakrájejte nebo dejte na namazané chlebíčky snítku jako ozdobu. Libeček se uplatní v pomazánkách, ať už z mléčných produktů (tvaroh, zakysaná smetana, sýry), z luštěnin či pohanky. Přidat ho může i např. do dušené cuketové pomazánky na topinky.

Na závěr pro vás máme recept na miliónovou polévku našich babiček, i v ní má totiž libeček své místo. Polévku můžete uvařit podle následujícího videa:

Libeček se uplatní i v mnoha dalších jídlech, než jsme uvedli v našem výběru. Pokud máte zajímavé tipy na jeho využití, budeme rádi, když nám je napíšete do komentářů pod článkem.

 

 

Další tipy a triky