Využití masa z domácích miniprasátek: Masa je málo, ale je kvalitní a chutné
Miniprasátka jsou obyčejná vietnamská či čínská prasata, která dosahují malého vzrůstu, váží nejvýše 70 kg. Živí se převážně rostlinnou stravou. Pro jejich velikost je výhodný chov i na malých pozemcích s dostatkem trávy.
Miniprasátka se hodí k chovu tam, kde je zajištěn přísun rostlinné stravy - tráva, opadané ovoce, krmné brambory, čerstvá zelenina po sklizni, ale i starý chleba, žaludy, kukuřice. Nekrmíme je zbytky z kuchyně. Porážka probíhá na podzim.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co čekat od miniprasátka
Jak připravit maso z miniprasátka
Maso zpracujeme stejně jako každé jiné vepřové:
- Oddělíme kusy masa, které dále zpracujeme - upečeme ho, uvaříme, zavaříme, vyudíme nebo zmrazíme.
- Sádlo pokrájíme a vyškvaříme, škvarky vyjmeme děrovanou naběračkou zvlášť do sklenic. Čím je více doplňkového krmiva (šrot), tím více je sádla.
- Krev a droby, které jsou maličké, využijeme k uvaření polévky prdelačky nebo k výrobě tmavého prejtu do pekáčku.
- Kůže se většinou stahuje, ale kdo si ji chce ponechat k výrobě prejtu či masných výrobků, musí ji důkladně očistit.
- Zbytků a odřezků je pro malou velikost prasátka více - pečlivě vše očistíme a připravíme guláš.
- Z uvařených nožiček a kolínek připravíme sulc. Můžeme ho nastavit uvařenou zeleninou, pokrájenou na malé kousky.
- Miniprasátko, pečené celé na rožni, se připravuje stejně jako větší sele.
Pokud nevíte, jak se dá připravit skvělý zabijačkový gulášek, podívejte se na naše video:
Každý, kdo chce chovat miniprasátka pro maso, musí počítat s tím, že horší péče chuť masa ovlivní - kvalitní zdravá zelená strava a volný výběh je pro tento druh prasat velmi důležitý.
Komentáře