Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Obecně vzato lze chléb upéct téměř z každé mouky. Rozhodně je výběr velmi bohatý a je dobré mouky míchat i střídat. Každá mouka má své specifické vlastnosti, které s úspěchem při pečení využijeme.

Nejvyužívanější mouka je pšeničná chlebová, protože obsahuje hodně lepku, který má velký vliv na texturu těsta, jeho tvárnost i chuť. Ale známe i chleby z mouk bez lepku (pohanková, kukuřičná). 

Z jaké mouky se dělá chléb

Pro správnou texturu a tvárnost těsta je nezbytné, aby základní mouka byla hladká. Přídavek hruběji mleté celozrnné mouky těsto naopak nadlehčí a dodá výbornou chuť. Zpočátku se důsledně řiďte spolehlivým receptem a správně važte nebo odměřujte suroviny. Až zvládnete spolehlivě upéct bochník, můžete začít experimentovat s přidáváním a kombinováním různých druhů mouk. Vždy ale dodržujte poměr tekutých a sypkých složek.

Pro začátečníky máme videorecept na chléb bez hnětení, který je jednoduchý a spolehlivě se podaří.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli