Z které mouky se připravují škubánky? Jednoduché jídlo našich babiček chutná i nám
Škubánky jsou jedním z nejjednodušších jídel z brambor. Pokud máte chuť na sladký pokrm s mákem, škubánky jsou výbornou volbou. Když vám nějaké ještě zůstanou na druhý den, opečte je na pánvi a podávejte s kysaným zelím. Také si pochutnáte.
Dnes častěji připravujeme těstoviny s mákem, ale škubánky jsou také výborné. Navíc levné, rychlé a jednoduché. Potřebujeme na ně pouze brambory, mouku a trošku soli. A jakou mouku? Obvykle se používá hrubá, ale chybu neuděláte ani s polohrubou.
Jak připravit škubánky
Škubánky Jsou skvělým jídlem, když máme zrovna málo času na vaření:
- Oloupané a nakrájené brambory (nejlépe typu C) uvaříme v osolené vodě do poloměkka.
- Potom z nich částečně slijeme vodu (ale ještě si ji necháme) a rozšťoucháme je.
- Brambory posypeme moukou, obvykle hrubou (nebo polohrubou). Na 1 kg brambor dáme asi 150 g mouky.
- Vše obrácenou vařečkou "propícháme" až ke dnu. Zakryjeme pokličkou a necháme asi 20 minut propařit. Naše babičky nechávaly stát hrnec na kraji plotny, my můžeme udržovat na sporáku velmi mírnou teplotu.
- Těsto potom dobře promícháme, musí být hladké a tužší. Je-li třeba, dolijeme trochou zbylé horké vody.
- Lžící namočenou v tuku (v rozehřátém másle nebo sádle) vykrajujeme kousky a klademe je na talíře nebo do mísy.
- Podáváme buď nasladko posypané mákem a cukrem, nebo naslano s osmaženou cibulkou a uvařeným kysaným zelím.
- Kousky můžeme druhý den opéct na pánvi s tukem a podávat naslano.
Podívejte se ještě na videorecept, který vám názorně ukáže postup přípravy škubánků. V našem receptu je použitá hrubá mouka.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Do bramborového těsta je důležité vybrat správnou mouku. Jiná se hodí na gnocchi a jiná na knedlíky. Poradíme, jak se v tom vyznat
Zkušená perníkářka radí, jak nazdobit perníčky: Nejdůležitější je ta správná hustota polevy, říká
Bramborové šišky, knedlíky a peciválky s mákem. Víte, co jsou šudlíky?
Komentáře