Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduché staročeské vdolky byly v našich zemích vždy oblíbené. Vdolky sypané solí a kmínem se přikusovaly k polévkám, omáčkám i k masu. Ve svátečnější dny se pekly z jemnějšího těsta a mazaly máslem, smetanou nebo povidly a sypaly mákem, perníkem nebo tvarohem.

Oblíbené vdolky a jejich chuť i struktura závisí mimo jiné také na použité mouce. Mouka totiž určuje konzistenci těsta, jeho pružnost a kyprost hotového produktu. Není nutné použít jen jednu mouku na jedno těsto. Naopak smícháním více typů mouky budou vdolky zajímavé a pokaždé trochu jiné.

Z jaké mouky se dělají vdolky

Většina receptů na vdolky počítá s moukou polohrubou, ta totiž drží tvar pečiva. Pokud chcete mít vdolky s jemnou strukturou, použijte hladkou nebo hladkou ve směsi s polohrubou. Pro rustikálnější i zdravější těsto můžeme doporučit mouku celozrnnou, případně špaldovou.

Začátečníkům by mohl poradit i videorecept na oblíbené bavorské vdolečky.

 

Komentáře

Další tipy a triky