Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

O velikonoční neděli by měl být na svátečním stole mazanec, který je pečený z těžšího sladkého těsta, podobného na vánočkové. Mazanec se nosil v neděli do kostela k pomazání a odtud postupně vznikl jeho název. Poradíme, z jaké mouky tuto dobrotu péct.

Velikonoční mazanec pečeme z kynutého tučnějšího těsta, nicméně formování tvaru mazance je na rozdíl od pletení vánočky velmi rychlé. Mazanec před pečením potřeme bílkem a posypeme plátky mandlí.

Ze které mouky péct mazanec

Jaká mouka je tedy ta správná na báječný a nadýchaný mazanec?

  • Nejčastěji se setkáme v receptech s použitím hladké mouky, díky které bude mazanec krásně vláčný a rychle nakyne.
  • V případě, že máme raději hutnější mazanec, zvolíme polohrubou mouku.
  • Chybu neuděláme ani tehdy, pokud zvolíme polovinu hladké a polovinu polohrubé mouky, mazanec bude chutnat i tak skvěle.
  • Ať už se rozhodneme pro jakýkoli typ, vždy bychom měli prosát mouku přes síto, díky tomu bude mazanec více nadýchaný a v těstě se nebudou tvořit hrudky.
Připravte se na jarní svátky a pojďte si vyzkoušet tento vláčný velikonoční mazanec podle videoreceptu. Pokud máte svůj oblíbený recept, jakou mouku používáte? Podělte se s námi o vaši zkušenost.