Ze které mouky se peče velikonoční mazanec? Chybu neuděláte s hladkou ani polohrubou
O velikonoční neděli by měl být na svátečním stole mazanec, který je pečený z těžšího sladkého těsta, podobného na vánočkové. Mazanec se nosil v neděli do kostela k pomazání a odtud postupně vznikl jeho název. Poradíme, z jaké mouky tuto dobrotu péct.
Velikonoční mazanec pečeme z kynutého tučnějšího těsta, nicméně formování tvaru mazance je na rozdíl od pletení vánočky velmi rychlé. Mazanec před pečením potřeme bílkem a posypeme plátky mandlí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Ze které mouky péct mazanec
Jaká mouka je tedy ta správná na báječný a nadýchaný mazanec?
- Nejčastěji se setkáme v receptech s použitím hladké mouky, díky které bude mazanec krásně vláčný a rychle nakyne.
- V případě, že máme raději hutnější mazanec, zvolíme polohrubou mouku.
- Chybu neuděláme ani tehdy, pokud zvolíme polovinu hladké a polovinu polohrubé mouky, mazanec bude chutnat i tak skvěle.
- Ať už se rozhodneme pro jakýkoli typ, vždy bychom měli prosát mouku přes síto, díky tomu bude mazanec více nadýchaný a v těstě se nebudou tvořit hrudky.
Připravte se na jarní svátky a pojďte si vyzkoušet tento vláčný velikonoční mazanec podle videoreceptu. Pokud máte svůj oblíbený recept, jakou mouku používáte? Podělte se s námi o vaši zkušenost.
Komentáře