Z jaké zeleniny jdou udělat hranolky? Oblíbená příloha nemusí být jenom z brambor
O tom, zda hranolky vznikly ve Francii nebo v Belgii, se tyto dva národy budou asi přít navždy. Jisté však je, že se tradičně připravují z brambor, které se nakrájí na ikonický tvar a smaží v oleji. Připravit se ale dají i z jiné zeleniny.
Zeleninu nejčastěji konzumujeme jako oblohu k obědu v syrovém stavu nebo jako salát. Může však sloužit i jako plnohodnotná příloha k masovým i bezmasým pokrmům, a to právě ve formě zeleninových hranolek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Z jaké zeleniny jdou udělat hranolky
Všechny hranolky můžeme buď smažit v oleji, nebo připravit jejich zdravější verzi v troubě či horkovzdušné fritéze.
- Batátové hranolky se už běžné objevují v jídelních lístcích mnohých restaurací a nejlepší jsou se sladkou paprikou podávané k hamburgeru s dipem.
- Celerové hranolky jsou chutné bez jakéhokoliv koření pouze osolené a podávané s dipem, nebo je můžeme například posypat kari.
- Cuketové hranolky přímo vybízejí k tomu, abychom je posypali parmezánem nebo jiným tvrdým sýrem a ochutili třeným česnekem.
- Hranolky z červené řepy nám krásně rozjasní talíř a budou chutné, když je doplníme uzenou paprikou.
- Dýňové hranolky můžeme připravit jak z dýně hokaido, tak i z dýně máslové.
- Chřest lze pro jeho tvar podávat místo hranolek pouze uvařený, větší křupavosti však docílíme, pokud jej obalíme do mandlí.
- Kedlubnové hranolky jsou možná neobvyklé, můžeme je však upéct v troubě, usmažit ve strouhance nebo pivním těstíčku.
- Lilkovým hranolkům také nejvíce sluší osmažit je v oleji obalené v těstíčku.
- Mrkvové hranolky jsou nejlepší pečené v troubě nebo ochucené tymiánem.
- Tuřín není v kuchyni běžně využívanou zeleninou, hranolky z něj se sušeným česnekem nebo bylinkovým kořením ale stojí za vyzkoušení.
Už se vám sbíhají sliny? Tak si zkuste doma připravit pečené kedlubnové hranolky se sýrem a kořenovým dipem.
Přejeme vám dobrou chuť.
Komentáře