Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Indická kuchyně se těší velké oblibě pro svoji pestrou paletu chutí, kterou pokrmům dodávají různé směsi koření. Jedna z nejpoužívanějších směsí se jmenuje garam masala. Dnes se dá koupit ve většině supermarketů nebo na internetu, udělat si ji ale můžeme i sami doma, a to z koření, které běžně používáme.

Směs koření garam masala nesmí chybět v nespočtu indických omáček, používá se ale i na ochucení grilovaného masa a ryb, pečené zeleniny, luštěnin, polévek či jogurtových dipů. Koření má jemně ostrou a nasládlou chuť.

Co obsahuje koření garam masala

Neexistuje žádný oficiální recept na přípravu garam masala, použité koření se liší podle regionu a chuti kuchaře. Většinou se ve směsi však objevuje černý pepř, římský kmín, skořice, muškátový oříšek, hřebíček a kardamon. V některých variantách najdeme dále koriandr, chilli, bobkový list, zázvor, česnek či badyán.

K méně pálivým pokrmům indické kuchyně se řadí butter chicken, tedy kuřecí maso v krémové rajčatové omáčce. Maso se před restováním nakládá do jogurtové marinády, které dodává chuť právě směs koření garam masala. Natočili jsme pro vás video, jak tento chutný pokrm připravit. 

Komentáře

Další tipy a triky