Z jakého koření udělat garam masala? Oblíbená směs koření dodá chuť mnoha pokrmům
Indická kuchyně se těší velké oblibě pro svoji pestrou paletu chutí, kterou pokrmům dodávají různé směsi koření. Jedna z nejpoužívanějších směsí se jmenuje garam masala. Dnes se dá koupit ve většině supermarketů nebo na internetu, udělat si ji ale můžeme i sami doma, a to z koření, které běžně používáme.
Směs koření garam masala nesmí chybět v nespočtu indických omáček, používá se ale i na ochucení grilovaného masa a ryb, pečené zeleniny, luštěnin, polévek či jogurtových dipů. Koření má jemně ostrou a nasládlou chuť.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co obsahuje koření garam masala
Neexistuje žádný oficiální recept na přípravu garam masala, použité koření se liší podle regionu a chuti kuchaře. Většinou se ve směsi však objevuje černý pepř, římský kmín, skořice, muškátový oříšek, hřebíček a kardamon. V některých variantách najdeme dále koriandr, chilli, bobkový list, zázvor, česnek či badyán.
- Možný recept může vypadat například následovně: 20 g černého pepře, 20 g skořice, 15 g kardamonu, 15 g římského kmínu, 10 g hřebíčku, 10 g sušeného bobkového listu a 5 g koriandru.
- Koření můžeme jednoduše nakoupit již mleté a pouze smíchat, čerstvě umleté však pokrm více provoní, a to zejména pokud nejprve koření v celku nasucho opražíme na pánvi. Před mletím necháme koření vychladnout.
Komentáře