Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řízky jsou pokrmem, který se hodí na slavnostní stůl i jako všední jídlo. Víte, který druh masa je na ně nejlepší? Každý typ masa přináší specifickou chuť i strukturu. Poradíme, jak vybrat ideální maso pro šťavnaté řízky.

Řízky patří mezi pokrmy, které milují celé generace. Ať už je připravujete z tradičního vepřového, křehkého kuřecího nebo netradiční zvěřiny, volba masa je klíčová. Připravili jsme pro vás přehled nejlepších druhů masa a tipy, jak z nich vykouzlit dokonalé řízky.

Jaké maso vybrat na řízky

Některé druhy masa je dobré nejprve marinovat. To se vyplatí zvláště u suchých druhů, jako je kuřecí či krůtí prso nebo srnčí maso.

  • Kuřecí i krůtí maso je velmi oblíbené na řízky, jeho chuť je však méně výrazná, a tak se vyplatí občas experimentovat a vylepšit trojobal něčím netradičním. Na řízky volte kuřecí prso nebo vykostěné stehno. Kuřecímu či krůtímu masu také prospěje naložení do marinády.
  • Vepřové obsahuje více tuku - řízky z vepřového masa jsou šťavnaté a plné chuti. Nejchutnější jsou z kýty, krkovice či z vykostěné kotlety. Pro intenzivnější chuť a větší šťavnatost masa můžete i zde přistoupit k marinování.
  • Z jemného a delikátního telecího masa se připravuje vídeňský řízek. Maso z mladého kusu je velmi křehké, šťavnaté a lahodné
  • I z hovězího masa lze připravit lahodný řízek. Pro ten vyberte nejlépe roštěnou, která je dostatečně uleželá, aby maso bylo měkké. Máte-li čerstvé maso, doporučujeme nechat ho chvíli odpočinout
  • Pochoutkou je také řízek ze zvěřiny, tedy z jelení, srnčí či černé zvěře. I v tomto případě je nejlepší vybrat kýtu nebo hřbet.

Výběr masa pro řízky záleží na vašich možnostech i osobních preferencích. Vepřové je klasikou, kuřecí lehkou variantou a telecí volbou pro slavnostní chvíle. Nebojte se však zkoušet i netradiční druhy, jako je například zvěřina. S kvalitním masem a osvědčeným receptem vykouzlíte řízky, na které se nezapomíná.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky