Z jakého masa dělat řízky? Pomůžeme s výběrem masa a poradíme s přípravou
Řízky jsou pokrmem, který se hodí na slavnostní stůl i jako všední jídlo. Víte, který druh masa je na ně nejlepší? Každý typ masa přináší specifickou chuť i strukturu. Poradíme, jak vybrat ideální maso pro šťavnaté řízky.
Řízky patří mezi pokrmy, které milují celé generace. Ať už je připravujete z tradičního vepřového, křehkého kuřecího nebo netradiční zvěřiny, volba masa je klíčová. Připravili jsme pro vás přehled nejlepších druhů masa a tipy, jak z nich vykouzlit dokonalé řízky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké maso vybrat na řízky
Některé druhy masa je dobré nejprve marinovat. To se vyplatí zvláště u suchých druhů, jako je kuřecí či krůtí prso nebo srnčí maso.
- Kuřecí i krůtí maso je velmi oblíbené na řízky, jeho chuť je však méně výrazná, a tak se vyplatí občas experimentovat a vylepšit trojobal něčím netradičním. Na řízky volte kuřecí prso nebo vykostěné stehno. Kuřecímu či krůtímu masu také prospěje naložení do marinády.
- Vepřové obsahuje více tuku - řízky z vepřového masa jsou šťavnaté a plné chuti. Nejchutnější jsou z kýty, krkovice či z vykostěné kotlety. Pro intenzivnější chuť a větší šťavnatost masa můžete i zde přistoupit k marinování.
- Z jemného a delikátního telecího masa se připravuje vídeňský řízek. Maso z mladého kusu je velmi křehké, šťavnaté a lahodné.
- I z hovězího masa lze připravit lahodný řízek. Pro ten vyberte nejlépe roštěnou, která je dostatečně uleželá, aby maso bylo měkké. Máte-li čerstvé maso, doporučujeme nechat ho chvíli odpočinout.
- Pochoutkou je také řízek ze zvěřiny, tedy z jelení, srnčí či černé zvěře. I v tomto případě je nejlepší vybrat kýtu nebo hřbet.
Výběr masa pro řízky záleží na vašich možnostech i osobních preferencích. Vepřové je klasikou, kuřecí lehkou variantou a telecí volbou pro slavnostní chvíle. Nebojte se však zkoušet i netradiční druhy, jako je například zvěřina. S kvalitním masem a osvědčeným receptem vykouzlíte řízky, na které se nezapomíná.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře