Zabíjačka bez zabíjačky? Poradíme, jak zpracovat vepře bez porážky
Zabíjačka je poražení a následné zpracování prasete. Zabíjačka je typická pro venkov - přesto se většina z nás už takové akce zúčastnila. Zabijačku si lidé připravovali podomácku sami nebo s pomocí řezníka.
Zabijačka je pro mnohé název akce plné masa, koření, chutí a vůní - ale také spousta práce s neustálým pohledem na zabitého a porcovaného pašíka, na krev a vnitřnosti. Kdo už pár zabíjačkami prošel, scéna mu nevadí - ale většina lidí dá přednost zabijačce s kusy očištěného masa bez pohledu na mrtvé prasátko.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
- Jak se připravit na domácí zabíjačku
- Jaké maso koupit na domácí zabíjačku
- Čím začít při domácí zabíjačce
- Jak zpracovat uvařené maso
- Jak vyškvařit sádlo a škvarky
- Jak připravit tlačenky a prejt
- Jak zavařit maso do sklenic
- Jak uvařit zabíjačkový guláš
- Jak uvařit polévky ze zbytků masa
- Jak zakončit falešnou zabíjačku
1
Jak se připravit na domácí zabíjačku
Koupíme maso na zabijačkové produkty nebo si u řezníka objednáme část prasete:
- Oprášíme recepty a sepíšeme si seznamy potřebných surovin a ingrediencí. Mezi ty nejpotřebnější patří sůl a různé druhy koření včetně toho zabijačkového.
- Necháme nabrousit nože, připravíme si vařečky, cedníky a dřevěný vál. Seženeme si hrnce a pekáče, které budeme potřebovat na ovar a výpečky.
- Omyjeme sklenice, do kterých budeme zavařovat maso. Připravíme si volný prostor v mrazáku a koupíme vakuovačku a dostatek fólií do ní.
2
Jaké maso koupit na domácí zabíjačku
Pokud nechceme zpracovávat prase, musíme se rozhodnout, jaké maso koupit:
- Hřbetní sádlo na sádlo a škvarky, bůček na výpečky a vepřové konzervy.
- Kolena, kůže, hlavu a nožičky na ovar, maso na tlačenky a do huspeniny.
- Plec, kýtu a krkovici na zamrazení, zavaření a na výrobu jitrnic a prejtu.
- Plíce, játra, srdce a mozeček pro doladění zabíjačkových specialit.
- Vepřovou krev na tmavý prejt, jelita a zabijačkovou polévku prdelačku.
- Koupíme tlačenkové rukávy a u řezníka objednáme vypraná střívka na jitrnice.
3
Čím začít při domácí zabíjačce
Práce musí mít jasný řád a pár pomocníků k ruce:
- Jako první zpracujeme maso určené k zamrazení. Nakrájíme ho na potřebně velké kusy a zabalíme do mrazicích sáčků nebo maso zavakuujeme.
- Do velkého hrnce dáme vařit maso na ovar, sulc a jitrnice. Vodu důkladně osolíme a okořeníme bobkovým listem, celým pepřem a novým kořením.
- Oloupeme cibuli a spoustu česneku - zabíjačka musí být česnekem a kořením prosycená. Pokrájíme domácí žemli na kostičky.
4
Jak zpracovat uvařené maso
Část masa nakrájíme na malé kousky a zpracujeme podle receptů do podoby prejtu, jitrnic a tlačenek. Maso mícháme s kořením, vnitřnostmi, popřípadě s předem upečenou kynutou žemlí. Vše promícháme se silným vývarem, který chladnutím houstne a masová směs je díky tomu vazká a tvárná. Zbytek uvařeného masa podáváme jako ovar k večeři s křenem, hořčicí a chlebem a menší kousky zalijeme vývarem a necháme ztuhnout v sulc. Do sulcu však můžeme přidat i vařenou zeleninu.
5
Jak vyškvařit sádlo a škvarky
Než se uvaří maso, připravíme sádlo na škvaření - nakrájíme ho na kostky 2x2 cm, podlijeme troškou vody a škvaříme při nízké teplotě, dokud hladina sádla zcela nepokryje zlatavé škvarky a nezačne perlit - pak sádlo slijeme do sklenic (můžeme ho ještě před slitím osolit) a škvarky v cedníku promačkáme naběračkou, aby se uvolnil přebytečný tuk. Pak je uschováme do sklenic s víčkem.
6
Jak připravit tlačenky a prejt
Na tlačenky pokrájíme uvařené maso s vnitřnostmi, ochutíme česnekem a kořením a smícháme s vývarem - poté směs nalijeme do tlačenkového rukávu a vložíme do vařící vody. Prejt je směs nasekaného masa s česnekem, kořením a uvařených krup nebo namočených žemlí. Prejt zamrazíme v tlačenkovém rukávu nebo ho upečeme v pekáčku. Kusy, které nesníme, zamrazíme.
7
Jak zavařit maso do sklenic
Maso můžeme zavařit i do zásoby, ale musíme dodržet pár důležitých pravidel. Zavařujeme maso syrové, vařené nebo pečené. V každém případě ho prosolíme a dobře okořeníme. Zasyrova nebo po tepelném zpracování ho naskládáme do sklenic, zalijeme sádlem, a zavařujeme 1 hodinu na 100°C. Sklenice necháme vychladnout ve vodě v hrnci. Další den var zopakujeme.
8
Jak uvařit zabíjačkový guláš
Z odřezků všech druhů masa, které jsme ještě nezpracovali, připravíme guláš. Na sádle orestujeme cibuli do hněda, přidáme pokrájené maso, vnitřnosti a mletou sladkou papriku. Po zatáhnutí masa podlijeme pokrm vývarem z ovaru, okořeníme a přidáme lisovaný česnek. Po změknutí masa zahustíme guláš mozečkem, strouhaným tvrdým chlebem nebo nasucho opraženou moukou.
9
Jak uvařit polévky ze zbytků masa
I když všechny kousky masa zpracujeme, mohlo ještě někde něco zbýt - prasklá jitrnice, kousek vařeného masa, syrová játra nebo oloupaný česnek. V takovém případě maso pokrájíme a vložíme do vývaru s česnekem a uvařenými kroupami. Játra využijeme na knedlíčky nebo k přípravě rychlé játrové paštiky. Vývar zredukujeme a zmrazíme jako vepřový bujón.
10
Jak zakončit falešnou zabíjačku
Každá zabíjačka znamená spoustu práce, mastnoty a špinavého nádobí. Hodně nádobí se vejde do myčky, ale některé pomůcky musíme umýt ručně - jde hlavně o velké hrnce a pekáče, o dřevěné náčiní, vál a prkénka. Po úklidu kuchyně je nutné byt pořádně vyvětrat. Zavařené maso necháme na lince vychladnout a ráno sklenice popíšeme - nezapomeneme na datum.
Zabijačka je akcí, na kterou musíte mít nějaké zkušenosti - přesto se můžete pro inspiraci podívat na video, ve kterém vám ukážeme výrobu tlačenky:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Chyby při zpracování vnitřností: Na proprání i době tepelné úpravy opravdu záleží
Konec s pláčem při krájení cibule: Stačí použít ostrý nůž, digestoř nebo si správně stoupnout k prkénku
6 skvělých tipů, jak využít obyčejnou cibuli: Dokonalá je v polévce, slaném koláči i v pomazánce
Komentáře