Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chladné zimní dny jsou jako stvořené pro domácí zabíjačky, které se podle tradice pořádají až do masopustního úterý. Po něm následuje Popeleční středa, kterou začíná postní období. Jaké jsou oblíbené zabíjačkové pochoutky?

Zabíjačka je práce na celý den a mnohdy se pokračuje i den následující. Není divu, je potřeba zpracovat celé prase a to nějaký čas zabere. Znáte všechny zabíjačkové pochoutky? Přinášíme přehled těch nejlepších, které můžete ochutnat.

Tlačenka

Do tlačenky dáváme uvařené libové maso, uvařený a oloupaný jazyk, vnitřnosti, koření, cibuli, a jako pojivo nám poslouží uvařené a namleté kůže i vývar. Směsí naplníme střeva a vaříme 2–3 hodiny. Při chladnutí musíme tlačenky průběžně otáčet, aby bylo maso rovnoměrně rozprostřené a nespadlo dolů.

Ovar

Ovar je vařené maso, které dává základ vývaru. Nejčastěji se do kotle dává vepřová hlava, plec, lalok, koleno a část krkovice. Do změknutí uvařené maso se podává nejčastěji k obědu a nejlépe chutná s čerstvým chlebem a pořádnou dávkou křenu.

Jitrnice a jelita

Jitrnice a jelita jsou symbolem zabíjačky. Připravují se z rozemletého masa a vnitřností, přidá se namočená houska, vývar, sůl a koření. V případě jelit ještě doplníme krev a kroupy. Směs plníme do vepřového střívka, které je ukončené špejlí. Jitrnice pak vaříme ve vývaru po ovaru. Co se nevejde do střívek, zamrazíme jako prejt.

Prdelačka či zabíjačková polévka

Prdelačka je polévka, jejímž základem je vývar z ovaru, ve kterém se následně vařili i jitrnice a tlačenky. Zahušťuje se krví, přidají se kroupy, česnek a majoránka. Protože polévky bývá velké množství, je důležité ji během chladnutí občas promíchat, aby nezkysla.

Zabíjačkový guláš

Tato lahůdka, nazývaná také šmikuranda, je v kombinaci s čerstvým chlebem a studeným pivem gastronomický zážitek číslo jednaV guláši naleznete vařené maso i vnitřnosti. Zahuštěný je vepřovým mozečkem a dochucený směsí koření.

Sádlo a škvarky

Sádlo je cennou surovinou do kuchyně a v poslední době je jeho používání znovu na vzestupu. Získáme ho při stažení vepřové kůže. Nakrájíme ho na menší kostičky a pomalu zahříváme. Sléváme rozpuštěné sádlo do sklenic a zůstávají nám škvarky. Ty můžeme dále zpracovat třeba do pomazánky.

Doufám, že jsme vás patřičně naladili na přípravu nějaké té zabíjačkové dobroty. Není třeba smutnit, že nemáte čuníka ve chlívku. Suroviny si můžete zakoupit také u řezníka a připravit třeba dokonalý zabíjačkový guláš. S tím vám poradí následující videorecept.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky