Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Znáte žahour? Lahodný ovocný přeliv můžete použít na knedlíky, palačinky nebo lívance
Zdroj: TopRecepty.cz

Borůvková omáčka neboli žahour je velmi oblíbený přeliv na sladká jídla, který si u vás doma zamilují nejenom malí strávníci. Vyzkoušejte ho letos uvařit rodině a uvidíte, že ho zařadíte mezi své každoroční sezonní recepty.

Žahour není v této době již tak známý, ale pro naše babičky je to klasika, kterou vařily vždy, když v lese začaly růst borůvky. Ty jsou totiž hlavním používaným ovocem k jeho přípravě. Žahour můžete využít na přelití kynutých knedlíků, palačinek, lívanců nebo také na ozdobení zmrzlinových pohárů.

Jak připravit borůvkovou omáčku

Žahour je borůvková omáčka, která je velmi jednoduchá na přípravu. Nejvíce času vám zabere sběr borůvek, pokud na ně vyrazíte sami do lesa.

  • Na omáčku potřebujete250 ml borůvek, 2 lžíce cukru, 1 špetku skořice, 1 lžíci másla, 3 lžíce vody, 100 ml smetany nebo mléka, 3 lžičky vanilkového pudingu nebo Solamylu.
  • Do kastrůlku k borůvkám přisypte cukr, skořici a následně máslo a vodu.
  • Směs krátkou chvíli vařte. Nemusíte borůvky úplně rozvařit.
  • V mléce (nebo smetaně) rozmíchejte vanilkový puding a vlijte do borůvkové směsi. Nechte krátce povařit.

A pokud máte chuť si připravit další tradiční klasiku našich babiček z oblíbených a zdravých plodů lesa, vyzkoušejte např. borůvkový kynutý koláč posypaný máslovou drobenkou.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky