Znáte žahour? Lahodný ovocný přeliv můžete použít na knedlíky, palačinky nebo lívance
Borůvková omáčka neboli žahour je velmi oblíbený přeliv na sladká jídla, který si u vás doma zamilují nejenom malí strávníci. Vyzkoušejte ho letos uvařit rodině a uvidíte, že ho zařadíte mezi své každoroční sezonní recepty.
Žahour není v této době již tak známý, ale pro naše babičky je to klasika, kterou vařily vždy, když v lese začaly růst borůvky. Ty jsou totiž hlavním používaným ovocem k jeho přípravě. Žahour můžete využít na přelití kynutých knedlíků, palačinek, lívanců nebo také na ozdobení zmrzlinových pohárů.
Jak připravit borůvkovou omáčku
Žahour je borůvková omáčka, která je velmi jednoduchá na přípravu. Nejvíce času vám zabere sběr borůvek, pokud na ně vyrazíte sami do lesa.
- Na omáčku potřebujete: 250 ml borůvek, 2 lžíce cukru, 1 špetku skořice, 1 lžíci másla, 3 lžíce vody, 100 ml smetany nebo mléka, 3 lžičky vanilkového pudingu nebo Solamylu.
- Do kastrůlku k borůvkám přisypte cukr, skořici a následně máslo a vodu.
- Směs krátkou chvíli vařte. Nemusíte borůvky úplně rozvařit.
- V mléce (nebo smetaně) rozmíchejte vanilkový puding a vlijte do borůvkové směsi. Nechte krátce povařit.
A pokud máte chuť si připravit další tradiční klasiku našich babiček z oblíbených a zdravých plodů lesa, vyzkoušejte např. borůvkový kynutý koláč posypaný máslovou drobenkou.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Lívance jsou oblíbenou snídaní. Máte je radši nasladko nebo naslano? Pojďte s námi experimentovat
Znojemský nálev dá křupavým okurkám tu nejlepší chuť. Důležitý je voňavý kopr, pikantní křen i další nezbytné ingredience
Zpracujte úrodu cuket tak, že je zavaříte jako kyselé okurky
Komentáře