Co se jí v zahraničí na Nový rok? Pokrmy většinou symbolizují peníze a štěstí
Na našich stolech by na Nový rok neměla chybět čočka symbolizující peníze a vepřové maso představující štěstí, naopak bychom se měli vyhýbat drůbeži a rybám, a to aby nám štěstí neuletělo nebo neuplavalo. A jak to je jinde ve světě?
K prvnímu dni v roce se v různých koutech světa pojí různé pranostiky, tradice a zvyky. Mnoho z nich souvisí s jídlem, a většina národů má nějaké typické pokrmy, které by se v tento sváteční den měly konzumovat. Některé z nich vám představíme v našem článku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co se jí v zahraničí na Nový rok
Novoroční pokrmy mají i ve světě různou symboliku, většinou mají zaručovat prosperitu v nastupujícím roce.
- Stejně jako u nás se i na Slovensku, v Maďarsku, ale i Itálii jí pokrmy s čočkou, které mají v následujícím roce zajistit dostatek financí.
- Prasátko je symbolem štěstí nejen v České republice, ale i v Německu a Rakousku, takže si v těchto zemích na Nový rok také pochutnávají na vepřovém.
- V severní části Německa vepřové často vystřídají ryby, a to zejména sleď neboli herynek. Stejně je tomu i v severních částech Polska.
- U našich západních sousedů nesmí na talíři ještě chybět kysané zelí. To má stejně jako u nás čočka přinést bohatství v novém roce.
- Jako symbol peněz se v amerických státech na Nový rok jí fazole, které by se měly podávat s něčím zeleným a s kukuřičným chlebem.
- Španělé by podle tradice s příchodem Nového roku měli sníst dvanáct bobulí hroznového vína, a to přesně o půlnoci, tedy s každým úderem hodin jednu bobuli.
- V Nizozemí se na Nový rok tradičně připravují malé smažené koblížky. Dělají se z kynutého těsta a můžete v nich najít rozinky nebo jablko.
- V Řecku se na Nový rok konzumuje sladký koláč Vasilopita, do kterého se zapéká mince. Kdo pak objeví minci ve svém dílku, bude mít v nadcházejícím roce štěstí.
Silvestr a vítání nového roku
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Inspirujte se:
Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Bábovka ze zbytků cukroví: Ideální moučník k odpolední kávě, do které využijete zbylé rohlíčky, linecké i nepečené druhy
Jak uchovat hroznové víno, borůvky či jahody čerstvé až dva týdny? Pomůže trik se zavařovačkou
Jaká jídla vaříme na Nový rok? Čočka nám podle tradice zajistí dostatek financí
Komentáře