Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Na našich stolech by na Nový rok neměla chybět čočka symbolizující peníze a vepřové maso představující štěstí, naopak bychom se měli vyhýbat drůbeži a rybám, a to aby nám štěstí neuletělo nebo neuplavalo. A jak to je jinde ve světě?

K prvnímu dni v roce se v různých koutech světa pojí různé pranostiky, tradice a zvyky. Mnoho z nich souvisí s jídlem, a většina národů má nějaké typické pokrmy, které by se v tento sváteční den měly konzumovat. Některé z nich vám představíme v našem článku.

Co se jí v zahraničí na Nový rok

Novoroční pokrmy mají i ve světě různou symboliku, většinou mají zaručovat prosperitu v nastupujícím roce.

  • Stejně jako u nás se i na Slovensku, v Maďarsku, ale i Itálii jí pokrmy s čočkou, které mají v následujícím roce zajistit dostatek financí.
  • Prasátko je symbolem štěstí nejen v České republice, ale i v Německu a Rakousku, takže si v těchto zemích na Nový rok také pochutnávají na vepřovém.
  • V severní části Německa vepřové často vystřídají ryby, a to zejména sleď neboli herynek. Stejně je tomu i v severních částech Polska.
  • U našich západních sousedů nesmí na talíři ještě chybět kysané zelí. To má stejně jako u nás čočka přinést bohatství v novém roce.
  • Jako symbol peněz se v amerických státech na Nový rok jí fazole, které by se měly podávat s něčím zeleným a s kukuřičným chlebem.
  • Španělé by podle tradice s příchodem Nového roku měli sníst dvanáct bobulí hroznového vína, a to přesně o půlnoci, tedy s každým úderem hodin jednu bobuli.
  • V Nizozemí se na Nový rok tradičně připravují malé smažené koblížky. Dělají se z kynutého těsta a můžete v nich najít rozinky nebo jablko.
  • V Řecku se na Nový rok konzumuje sladký koláč Vasilopita, do kterého se zapéká mince. Kdo pak objeví minci ve svém dílku, bude mít v nadcházejícím roce štěstí.
V mnohých zemích se první lednový den také hojně konzumuje pořádně silná česnečka. V dřívějších dobách se věřilo, že česnek zajišťuje ochranu před zlými silami, dnes spíše přináší úlevu po bujaré noci.

 

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Komentáře

Další tipy a triky