Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zakysaná smetana je báječnou surovinou. Máme pro vás 6 tipů na její využití
Zdroj: Pixabay

Zakysaná smetana je mléčný výrobek s různým obsahem mléčného tuku v rozmezí nejčastěji od 10 do 38 %. Vyrábí se odstředěním tuku z mléka, který se následně pasterizuje a poté očkuje ušlechtilými bakteriemi mléčného kysání.

Zakysaná nebo kysaná smetana, kysanka je kysaný výrobek, který se vyrábí fermentováním smetany. Má sladkou až nakyslou chuť, proto může nahradit nejen bílý jogurt, ale také sladkou smetanu ve směsích na nepečené dorty.

Kde se používá zakysaná smetana

Všude tam, kde využijeme její univerzální chuť:

  1. Připravuje se z ní sametově jemná směs na nepečené dorty a prokládá se piškoty a ovocem.
  2. Je součástí smetanových krémů se želatinou v nepečených dortech.
  3. V kombinaci s tvarohem je to zdravá přesnídávka nebo krém do poháru.
  4. Je z ní skvělá zálivka na salát, ochucená solí, česnekem a různým kořením.
  5. Slouží ke zjemnění polévek - kulajda, boršč, špenátová nebo hokkaido polévka.
  6. Je výborná k ochucení smetanových omáček jako je houbová, koprová nebo svíčková.

Pokud máte chuť na něco se zakysanou smetanou, vyzkoušejte chutné palačinky podle následujícího receptu:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky