Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tři oblíbené zálivky na hlávkový salát: Prozradíme vám, které budou mít zaručený úspěch
Zdroj: Pixabay, Pexels

Při slovech hlávkový salát si každý představí čerstvé a křupavé listy, které se nejčastěji připravují jako lehký svěží salátek zastudena a nejlépe se hodí ke grilovanému masu. Nevíte, jak si správně připravit zálivku, aby byl salát chutný a každý den třeba trochu jiný? Ukážeme vám, jaké tři zálivky připravit, aby chutnaly celé vaší rodině.

Hlávkový salát je nenáročná listová zelenina, která již nyní roste ve sklenících nebo na záhonech. Pokud vybereme správný druh, můžeme ho postupně sklízet od brzkého léta až do podzimu. Hlávkový salát obsahuje bílkoviny, železo, vápník, draslík, kyselinu listovou a vitamíny C, E a K. Je tedy velmi zdraví prospěšný.

Základní octová zálivka podle našich babiček

Při zmínce o hlávkovém salátu si jistě všichni nejprve vzpomeneme na salát připravovaný našimi babičkami, které ho vždy dělaly se základní sladko-kyselou octovou zálivkou.

  • Na octovou zálivku budeme potřebovat 6 lžic moučkového cukru, 5 lžic octa, 1 kávovou lžičku soli, špetku mletého pepře a 400 ml vody.
  • Do mísy vložíme cukr s octem a promícháme, aby se cukr rozpustil. Následně přidáme ostatní ingredience a necháme nálev půl hodiny odstát.

Hlávkový salát se špekovou zálivkou 

Trochu netradiční recept na zálivku, někde také nazývaný jako hlávkový salát "po moravsku", připravíme pouze z kousku špeku, 1-2 lžic cukru, soli a octa.
  • Na pánvičce vyškvaříme na kostičky pokrájený špek.
  • V misce si připravíme nálev - z vody, soli, cukru a  octa podle chuti.
  • Salátové listy natrháme do mísy, zalijeme zálivkou a posypeme vyškvařeným špekem.
  • TIP: Tento salát se může podávat jako příloha k hlavnímu jídlu nebo pouze samotný s pečivem.

Smetanová zálivka

Jako poslední jsme si pro vás připravili zálivku bez použití vody

  • Budeme na ni potřebovat 200 ml smetany, 3-4 lžíce zakysané smetany, šťávu z půlky citronu, sůl, pepř a cukr.
  • V míse smícháme veškeré suroviny a následně zálivkou zalijeme připravené salátové listy.

Jakou zálivku nejčastěji připravujete na hlávkový salát vy? Podělte se s námi o své tipy do komentáře pod článkem.

 

 

Další tipy a triky