Tři oblíbené zálivky na hlávkový salát: Prozradíme vám, které budou mít zaručený úspěch
Při slovech hlávkový salát si každý představí čerstvé a křupavé listy, které se nejčastěji připravují jako lehký svěží salátek zastudena a nejlépe se hodí ke grilovanému masu. Nevíte, jak si správně připravit zálivku, aby byl salát chutný a každý den třeba trochu jiný? Ukážeme vám, jaké tři zálivky připravit, aby chutnaly celé vaší rodině.
Hlávkový salát je nenáročná listová zelenina, která již nyní roste ve sklenících nebo na záhonech. Pokud vybereme správný druh, můžeme ho postupně sklízet od brzkého léta až do podzimu. Hlávkový salát obsahuje bílkoviny, železo, vápník, draslík, kyselinu listovou a vitamíny C, E a K. Je tedy velmi zdraví prospěšný.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Základní octová zálivka podle našich babiček
Při zmínce o hlávkovém salátu si jistě všichni nejprve vzpomeneme na salát připravovaný našimi babičkami, které ho vždy dělaly se základní sladko-kyselou octovou zálivkou.
- Na octovou zálivku budeme potřebovat 6 lžic moučkového cukru, 5 lžic octa, 1 kávovou lžičku soli, špetku mletého pepře a 400 ml vody.
- Do mísy vložíme cukr s octem a promícháme, aby se cukr rozpustil. Následně přidáme ostatní ingredience a necháme nálev půl hodiny odstát.
Hlávkový salát se špekovou zálivkou
- Na pánvičce vyškvaříme na kostičky pokrájený špek.
- V misce si připravíme nálev - z vody, soli, cukru a octa podle chuti.
- Salátové listy natrháme do mísy, zalijeme zálivkou a posypeme vyškvařeným špekem.
- TIP: Tento salát se může podávat jako příloha k hlavnímu jídlu nebo pouze samotný s pečivem.
Smetanová zálivka
Jako poslední jsme si pro vás připravili zálivku bez použití vody.
- Budeme na ni potřebovat 200 ml smetany, 3-4 lžíce zakysané smetany, šťávu z půlky citronu, sůl, pepř a cukr.
- V míse smícháme veškeré suroviny a následně zálivkou zalijeme připravené salátové listy.
Jakou zálivku nejčastěji připravujete na hlávkový salát vy? Podělte se s námi o své tipy do komentáře pod článkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 5 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 7 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 7 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 9 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 9 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Tuky a oleje v kuchyni: Poradíme, které použít ke smažení a které raději do salátů
Komentáře