Jak pěstovat žampiony? Oblíbené houby budete sklízet několik měsíců
Žampiony jsou výtečné houby, velmi vítané v naší kuchyni. Dají se připravovat na mnoho způsobů, můžeme je smažit v trojobalu, dusit, zapékat, vařit z nich skvělé omáčky nebo je grilovat. Hodí se nám čerstvé i sterilované. A dokonce si je můžeme sami vypěstovat.
Někteří houbaři sbírají žampiony ve volné přírodě, jiní si na jejich sběr netroufají. Ovšem populární je také jejich pěstování a tak ti, kdo rádi experimentují, mohou vyzkoušet sklízet i domácí žampiony. Je už na každém, jestli dá přednost koupeným žampionům nebo si vyzkouší vlastní pěstování. Výhodou domácího pěstování jsou naprosto čerstvé žampiony, které sklidíme v přesně takové velikosti, jaká nám vyhovuje.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co potřebují k růstu žampiony
Pěstují se především bílé, ale i hnědé plodnice.
- Základem pěstování je substrát, který se připravuje z čerstvého koňského hnoje. Toho nemusí být mnoho, protože ho lze smíchat a nastavit dalším materiálem (řezaná sláma, otruby).
- Substrát musí projít různými fázemi fermentace, pro které jsou charakteristické různé teploty. Hotový substrát je potřeba propařit, aby se v něm inaktivovaly patogenní mikroorganismy.
- Připravený substrát se po zchladnutí očkuje sadbou žampionů a ty postupně prorůstají celou hmotou.
Jak pěstovat žampiony
Substrát k pěstování žampionů si můžeme koupit, prodává se v blocích, které jsou obalené plastovou fólií a doplněné sáčkem s krycí zeminou.
- Blok umístíme do prostředí s teplotou 20–24 °C. Během 18–20 dnů substrát proroste mycelium. Pokud je teplota nižší, trvá prorůstání déle.
- Fólii odřízneme a ponecháme na bocích lem, který poslouží jako mantinel k navrstvení krycí zeminy (bývá součástí balení) do výšky cca 3 cm.
- Substrát na povrchu nakypříme a urovnáme např. pomocí vidličky. Krycí zeminu na něj upravíme a navlhčíme, musí zůstat stále vlhká.
- Blok pokrytý zeminou dáme opět do vlhkého prostředí s teplotou 20–24 °C. Krycí zeminu zaléváme jen tak, aby se vlhkost nedostala do substrátu.
- Pokud je okolní prostředí sušší, přikryjeme krycí zeminu navlhčenými novinami nebo fólií, abychom zamezili vysychání. Přiměřené větrání je však nutné.
- Mycelium postupně prorůstá i vrstvu zeminy a jakmile ji proroste do 2/3 objemu, prohrábneme ji, aby se zemina promísila a rovnoměrně prorostla.
- Rozhrabaná místa zeminy znovu srostou a po cca 3 dnech již je nutná nižší teplota, aby se začaly tvořit malé plodnice (15–18 °C), zálivku v té době neprovádíme. Při teplotě vyšší než 18 °C by nedocházelo k tvorbě plodnic.
- Při ochlazení se začnou na povrchu zeminy objevovat zárodky žampionů, které k růstu nepotřebují světlo.
- Zalévat opět začneme jakmile mají zárodky velikost 1–2 cm.
- Plodnice se tvoří postupně ve vlnách. Asi za 1–2 týdny po první vlně nastupuje druhá vlna a pak další, celkem jich bývá 5–6. Množství nasazených plodnic se postupně snižuje, jak obsah živin v substrátu klesá.
- Vyplozený substrát i krycí zeminu lze přidat do kompostu nebo použít k pěstování plodové zeleniny (rajčata, papriky, okurky).
Jak sklízet žampiony
Plodnice sklízíme opatrně, abychom je nepoškodili. Krouživým pohybem je uvolníme z krycí zeminy, neodřezáváme je. Teprve poté spodky odkrojíme. Sklizené žampiony lze skladovat v lednici několik dnů. Můžeme je také sterilovat, sušit nebo mrazit. Před mražením žampiony krátce blanšírujeme a poté zchladíme.
Zdroj: Zelenina na zahrádce - Antonín Dolejší
Komentáře