Pro žampiony nemusíme chodit do lesa, ale stačí vyrazit na nákup. Možná řešíme dilema - loupat či neloupat jejich hlavičky?
Žampiony jsou velmi rychlé na vaření - pokud si je doneseme z obchodu, můžeme za chvíli chystat žampionový pokrm na stůl. Jejich příprava může být velmi snadná, pokud se ale nezdržujeme pečlivým loupáním kloboučků.
Žampiony stačí očistit od případných nečistot, k tomu nám pomůže hadřík nebo ostrý nožík. Koupené žampiony ale bývají čisté a stačí je pouze rychle opláchnout v chladné vodě. Poté je osušíme na látkové utěrce a dále použijeme podle potřeby. Žampiony, které nasbíráme v přírodě, loupeme v případě, že je tím ještě lépe očistíme. Jinak odstraníme pouze části nožek, které jsou od zeminy.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč žampiony neloupat
V některých rodinách je zvykem žampiony loupat. Má to ale nějaký dobrý důvod, kvůli kterému bychom to měli dělat? Nebo je to zbytečné?
- Loupáním se zbytečně zdržujeme a komplikujeme si jejich přípravu. Stačí je jednoduše umýt a odstranit pouze drobné nečistoty.
- Nezdá se, že by konzumace žampionů včetně slupek, měla mít vliv na jejich horší stravitelnost. Nicméně platí zásada, že houby jsou celkově hůře stravitelné a proto se nedoporučují ke konzumaci krátce před spaním, raději si je dopřejeme třeba k obědu.
- Loupání žampionů není ani hospodárné - proč je tedy loupat a zbytečně se zbavovat jejich částí.
Jak připravit brambory pečené s cibulí a žampiony
Loupat nebo neloupat žampiony?
Pokud nám přesto oloupané žampiony připadají jemnější a chutnější, můžeme samozřejmě v jejich loupání pokračovat. Každému může vyhovovat jiný způsob přípravy. V tom případě postupujeme od okraje ke středu kloboučku a pomůže nám ostrý nožík. Čerstvé houby se loupou poměrně snadno.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Účastnice Hell's Kitchen Sierra přiznala, kdy je v kuchyni nejistá a jaká jídla neumí vařit: Musím se to naučit, to vím, říká
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Komentáře