Jak zpracovat růžičkovou kapustu na chutný oběd či večeři? Zapečená s oblíbenými surovinami bude výborným jídlem
Růžičková kapusta je zelenina, kterou sklízíme až během zimního období. Máme tak k dispozici hodnotný zdroj čerstvých vitamínů. Kapustičky se dají použít nejen do polévek a karbanátků, ale také je můžeme nejrůznějšími způsoby zapékat.
Zapékaná jídla jsou oblíbená nejen díky své chuti, ale také nepřebernými možnostmi, ve kterých můžeme kombinovat použité suroviny. Zapékat lze např. těstoviny, brambory či zeleninu. Přidáváme maso, sýr nebo houby. V zapečeném jídle se prolnou chutě a na povrchu se vytvoří jemná křupavá krustička. Navíc se jedná o poměrně jednoduché a rychlé jídlo.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zapékat růžičkovu kapustu
Pokud chceme zapékat růžičkovou (nebo hlávkovou) kapustu, nejprve ji krátce povaříme v osolené vodě, okapeme a necháme oschnout. Poté promícháme s ostatními surovinami a vložíme do vymazané zapékací mísy, případně vrstvíme jednotlivé ingredience do pekáče postupně. Následně vše dáme zapékat do rozehřáté trouby, dokud povrch nezezlátne a neutvoří se chutná křupavá krustička. Některé ingredience lze přidat až krátce před dopečením (např. rozšlehaná vajíčka, nastrouhaný sýr).
S čím lze zapékat kapustu
Máme více variant, které při zapékání různě kombinujeme a vybíráme z nich podle vlastní chuti a možností:
- maso (jemně nakrájené nebo mleté), slanina, uzeniny
- sýr: Eidam, Gouda, uzený sýr, Niva, Mozarella
- sojový granulát
- smetana, vejce, bešamel
- cibule, česnek, brambory
- čerstvé bylinky: pórek, petržel
- sůl a koření: pepř, majoránka
Tip: Strouhaným sýrem vše posypeme až ke konci zapékání, jinak by se během pečení příliš vysušil a utvořil by příliš tvrdou krustu.
Komentáře