Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pokud hledáte jednoduchý a spolehlivý recept, na kterém si pochutná téměř každý, můžete připravit zapečené těstoviny. Těstoviny lze zapékat s lecčíms, od masa, uzenin, zeleniny, hub, vajec, bylinek, až po sýry. Jednou z chutných kombinací je šunka, sýr a smetana.

Zapéct těstoviny se šunkou a sýrem je pro zkušenější kuchaře jednoduché. Začátečníci ale mohou narazit na nečekané komplikace ohledně vaření těstovin nebo zapékání. Třeba tu najdou užitečnou radu i ti pokročilejší.

Zapečené těstoviny se šunkou, sýrem a smetanou

Můžete využít náš videorecept nebo se řídit našimi tipy a vychytávkami.

  1. Uvařte těstoviny v osolené vodě. Nepříjemných chyb se vyvarujete po přečtení našeho článkuTip: Nejchutnější těstoviny získáte po uvaření ve vývaru (např. z uzeného masa).
  2. Šunku nakrájejte na kostičky o hraně asi 1,5 cm. Menší by se mohly připálit, ty větší zase málo ochutí těstoviny a také nejsou příliš estetické (jíme i očima). Tip: Chutnější je libové uzené maso, vegetariáni asi použijí uzené tofu, které je v tomto pokrmu výborné.
  3. Nastrouhejte sýr na struhadle s velkými oky. Tip: Chcete-li si opravdu pochutnat, použijte nějaký tučnější sýr, který se dobře roztaví, např. goudu, blaťácké zlato, nebo některý "voňavý" sýr, např. Nivu.
  4. Smíchejte sýr se šunkou a těstovinami. Tip: Část sýra si můžete nechat na posypání povrchu (vytvoří chutnou kůrku).
  5. Ve smetaně rozkvedlejte rozklepnutá vejce a ochuťte. Tip: Kromě soli a pepře směs ochutí i čerstvé bylinky, např. pažitka.
  6. Pekáček vymažte máslem. Tip: Vyložte pekáček papírem na pečení, ušetříte si jeden kus nádobí k umytí.
  7. Do pekáčku vložte směs těstovin, šunky a sýra. Zapečte zakryté při teplotě 200 °C asi čtvrt hodiny.
  8. Pak zalijte smetanou s vejci a už odkryté dopečte do zčervenání povrchu.

Takto zapečené těstoviny chutnají nejlépe se zeleninovým salátem nebo se sterilovanou zeleninou v sladkokyselém nálevu (vhodné jsou např. okurky, řepa).

Pro přesné dávkování surovin poslouží odkaz na recept, podle kterého bylo video vytvořené.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky