Zavařování v horkovzdušné troubě je jednodušší než v hrnci. Naučíme vás správný postup
Ačkoliv domácí zelenina a ovoce chutnají nejlépe čerstvé, někdy není v našich možnostech všechno sníst. Zavařování je skvělým způsobem, jak zpracovat nadbytečné množství ovoce a zeleniny. Pokud navíc zvolíte zavařování v horkovzdušné troubě, máte hotovo raz dva.
Domácí zavařování je skvělým způsobem, jak zužitkovat úrodu ze zahrádky a pochutnávat si na ní po celý rok. V hrnci s vodou je však zavařování poněkud zdlouhavější a složitější, a tak pokud máte horkovzdušnou troubu, můžete vyzkoušet jednoduší a rychlejší variantu. Jak na to?
- Připravte si důkladně omyté sklenice, které naplníte ovocem či zeleninou.
- Naskládejte je na plech vyložený starou utěrkou tak, aby se nedotýkaly.
- Zalijte je připraveným horkým nálevem, otřete hrdla a uzavřete je víčky.
- Sklenice podlijte horkou vodou do výšky asi 2–3 cm.
- Zavařujte ve vyhřáté horkovzdušné troubě na 250 °C.
- Malé sklenice se zavařují 8 minut, velké sklenice pak 10–12 minut.
- Sklenice obraťte víčkem dolů a nechte takto ležet do druhé dne.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co všechno můžeme zavařovat?
Zavařovat můžete prakticky cokoliv ze zahrádky. Asi nejznámější jsou okurky v kyselém nálevu, ovocné kompoty (např. mirabelkový, třešňový, jablečný, hruškový či třeba dýňový kompot), domácí kečupy, čalamády, různé zeleninové směsi pod maso nebo na těstoviny, ale i houby či sladké marmelády.
Nezapomeňte dbát na bezpečnost při manipulaci s plechem, vodou i sklenicemi. Při zavařování je všechno velmi horké a mohli byste se nepříjemně spálit.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 5 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit čalamádu? Oblíbená pikantní směs se podává jako příloha, zpracujeme do ní přebytky zeleniny ze zahrady
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Jaké máme možnosti zavařování ovoce a zeleniny? Připravili jsme pro vás stručný přehled
Komentáře