Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Živé květiny se používají k dochucení pokrmů nebo k dekorování dezertů. Jedlé květy jsou známé už od starověku, ale postupně se z našich jídelníčků vytratily, aby se jejich krása i chuť vrátily zpět do našich kuchyní.

Zdobení dortů živými květy je nejčastější na svatbách a větších oslavách. Používají se k tomu květy, které jsou objednány v květinářství spolu s kyticemi. Takové květy nejsou na ozdobení dortu příliš vhodné, protože jsou ošetřeny chemikáliemi.

1

K čemu jsou živé květy ve sladké kuchyni

Květiny povýší každý moučník na luxusní dezert. Květiny volíme s vkusem, aby nebyl dezert v jejich záplavě schovaný. Myslíme na to, že před krájením a servírováním musí být dort "odstrojen" a každý takový kousek musí být hezký i po servírování, nikoliv ošklivě rozpíchaný a rozmatlaný.

2

Jaké živé květy můžeme použít k dekoraci

Na dort se skvěle hodí tyto květiny: macešky, růže, levandule, chrpy, karafiáty, frézie, nevěstin závoj, afrikáni, lichořeřišnice, květy cukety, měsíčku či gerbery. Použít můžete i luční kvítí - kopretiny, fialky, heřmánek či sedmikrásky. Krásnou ozdobou jsou zelené lístky máty a meduňky.

3

Jaké jedlé květy patří do sladkého pečení

Některé květy, kterými ozdobíme dort, zákusky, poháry nebo sladký salát, jsou nejen krásnou barevnou dekorací, ale mohou se také sníst. Jde především o lichořeřišnici, brutnák, muškát, chrpu, levanduli, čekanku, cuketu, jetel, něžnou sedmikrásku, sléz, černuchu a popenec.

4

Jaké živé květy nejsou vhodné

Rozhodně se vyhneme květinám z květinářství, pokud na nich není přímo uvedeno, že mohou být použity k dekorování dezertů. Nepoužíváme květiny, které okamžitě vadnou nebo takové, které nelibě páchnou a tím odradí strávníky. Také jedovaté květiny (konvalinky, narcisy) nejsou k dekoraci vhodné.

5

Jaké živé květy dodají dezertu vůni

Květiny mohou dodat krémům i hotovým dezertům nezaměnitelnou vůni. Vhodné jsou například lístky růží, levandule, mateřídouška, topolovka růžová, muškát se svou mátovou nebo citrusovou vůní, fialky a macešky nebo zelené lístky meduňky, vonící po citrónech.

6

Jak připevnit živé květy na dort

Živé květy připevníme na dort zapíchnutím do spoje mezi patry - jen tak zůstane zachován nepoškozený povrch dortu. Některé květiny stačí na dort položit, jiné zafixujeme krémovou nebo šlehačkovou růžičkou. Dlouhé stonky přivážeme potravinářským drátkem nebo nití ke špejli a zapíchneme.

7

Jak udržet živé květy čerstvé

Živé květiny udržíme čerstvé tím, že je necháme na stoncích a ve váze. Samotné květy transportujeme ve vlhkých papírových ubrouscích nebo v dózách s víčkem. Stonky dlouhých květin (orchideje) vložíme do zkumavky s trochou vody a zapíchneme do dortu. Před podáváním ji vyjmeme.

8

Jaké květiny lze usušit k dekoraci

Dekorační a jedlé květy lze usušit a kombinovat je s těmi čerstvými. Není nic těžkého je nasušit doma, ale také je můžeme zakoupit na internetu už připravené k použití. Obsah sáčku je podrobně popsán a namíchán tak, aby vznikly barevné směsi, vhodné k dekoraci dortů, k ozdobení zákusků a pohárů.

9

Kdy ozdobit dezert živými květy

Květy jsou velmi náchylné ke zvadnutí, vysušení, zhnědnutí nebo i k plesnivění. Koupíme je nebo natrháme maximálně den předem a zdobíme až těsně před slavnostním zahájením konkrétní události. Pokud musíme dort ozdobit dříve kvůli fotografování, volíme květy, které déle vydrží (růže, macešky, gerbery).

10

Jak uchovat živé květy, určené k dekoraci

Květy v krabičkách stačí orosit a uložit na chladné místo. Koupené nebo natrhané květiny vložíme do vázy s vodou a vázu postavíme na chladné stinné místo - nikoliv na slunce nebo na mráz. Květy ze stonků musíme otrhat až těsně před zdobením a nemilosrdně odstranit poškozené nebo vadnoucí květy.

U květů, ze kterých může vytékat šťáva, stačí zabalit pahýlek stonku (popřípadě celý stonek) do potravinářské fólie. Pozor dáme na opadávání pylu z pestíků orchidejí, denivek nebo tulipánů, abychom předešli znečištění povrchu dortu.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky