Jak na zdravé vánoční cukroví. Nebojte se netradičních surovin. Výsledek vás překvapí!
Předvánoční čas je prostoupen přípravou cukroví. Do surovin na vánoční pečení můžeme zařadit i ty méně tradiční, ale pro naše zdraví často vhodnější. Výsledek nás nejspíš příjemně překvapí. Jaké zdravé suroviny se nabízí?
Oblíbené je pečení s použitím špaldové mouky nebo ovesných vloček. Za ochutnání stojí jáhlové nepečené kuličky. Kromě ořechů používáme často mák, sezam a jiná semínka. Zajímavou surovinou je karob se svou "kakaovou" chutí.
Pečivo ze špaldové mouky
Špaldová mouka se získává pomletím pšenice špaldy - obiloviny, která neprošla šlechtěním. Má vysoký obsah vitamínů, minerálů a vlákniny. Pečení z jemně mleté špaldové mouky je snadné, používáme ji obdobně jako obyčejnou mouku. Pečeme z ní vanilkové rohlíčky, perníčky a nejrůznější drobné pečivo. Nejhodnotnější je čerstvě mletá.
Sušenky z ovesných vloček
Z ovesných vloček pečeme především různé sušenky, placičky a hromádky, které doplňujeme sušeným a kandovaným ovocem. Přidáváme do nich vlašské ořechy nebo strouhaný kokos. Ovesné vločky používáme také do nepečených kuliček společně s předem namočeným sušeným ovocem, kokosem a mletými ořechy.
Pečivo z pohankové mouky
Pohanková mouka je bezlepková, stejně jako mouka rýžová nebo kukuřičná. Její chuť je výrazná, oříšková. Výživná hodnota pečiva, do kterého přidáme pohankovou mouku, se výrazně zvýší. Tato mouka je vhodná pro sladké i slané pečení a vaření. Obvykle ji mícháme s moukou obyčejnou. Můžeme vyzkoušet doporučené recepty uživatelů z našeho receptáře.
Další tipy na bezlepkové pečení
Nepečené kuličky z jáhel a kokosu
Jáhly nejprve propláchneme vodou, pak je spaříme a pozvolna uvaříme do změknutí. Po vychladnutí je používáme jako základ hmoty pro přípravu nepečených kuliček, většinou společně s kokosem. Dovnitř kuliček můžeme vložit mandli.
Cukroví z karobu
Karob (svatojánský chlebíček) má chuť, která připomíná kakao. I použití je obdobné. Obsahuje mnoho bílkovin, minerálů a vitamínů. Na rozdíl od kakaa obsahuje menší množství tuku a neobsahuje kofein. Jeho chuť je přirozeně sladká. Koupíme ho v prodejnách zdravé výživy.
Medové pečivo
Med je oblíbené sladidlo, které používáme hlavně do perníčků, ale i do dalšího drobného pečiva. Můžeme vyzkoušet medovníkové koule podle receptu z našeho receptáře. Obyčejný cukr lze nahradit jiným sladidlem např. třtinovým cukrem.
Cukroví ze sušeného ovoce
Sušené ovoce je vydatné a sladké, používáme ho jako přírodní sladidlo. Před použitím do nepečeného cukroví ho předem namočíme a pomeleme nebo rozmixujeme. Rozinky i další sušené ovoce krájíme nadrobno a přidáváme do placiček z ovesných vloček nebo do perníkového závinu.
Fíky a datle v nepečeném cukroví
Fíky a datle používáme jako základ nepečeného cukroví - kuliček, hvězdiček, kostek, "salámu". Jsou chutné a přirozeně sladké, proto další přislazování už není třeba. Po tomto vydatném cukroví se budeme cítit sytí.
Mrkvové pečivo
Jemně strouhaná mrkev je výborným přídavkem do těst na drobné tvary, kterým předá pěknou zlatavou barvu. I křehké mrkvové pečivo můžeme zařadit mezi cukroví, zvlášť když z těsta připravíme drobné úhledné kousky.
Sezamové cukroví
Sezamové semeno používáme nejen do slaného, ale i do sladkého pečiva. Mleté semeno přidáváme do nepečených kuliček. Nejlepší je čerstvě mleté. Před mletím ho můžeme nasucho opražit na pánvi, získá tím jemnou oříškovou chuť. Meleme ho pomocí elektrického kávomlýnku nebo jiných elektrických přístrojů.
Makové cukroví
Do svátečního pečiva využijeme modrý i bílý mák. Meleme ho buď ručním mlýnkem, nebo elektrickým kávomlýnkem. Cukroví, do kterého přidáváme ořechy a semena, je syté a výživné. Mák je důležitým zdrojem vápníku.
Kokosové cukroví
Kokos používáme nejen do oblíbených pečených kokosek, ale i do nepečeného cukroví. Cukroví se strouhaným kokosem krásně doplní talíře s vánočním cukrovím. Kromě strouhaného kokosu využijeme ve sladké kuchyni kokosové mléko.
Cukroví s vlašskými ořechy
Vlašské ořechy jsou pro nás snadno dostupné, výživné, zdravé a chutné. A navíc jsou nedílnou součástí mnoha oblíbených vánočních druhů cukroví - přidáváme je, ať už mleté nebo jemně krájené, do těst a náplní nebo vcelku jimi zdobíme drobné pečivo.
Mandlové cukroví
Mandle, podobně jako vlašské ořechy, používáme do vánočního pečiva nebo na jeho zdobení. Před použitím je krátce spaříme, hned ochladíme a oloupeme z nich slupku. Po spaření to jde krásně.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Tipy a rady, aby byly vaše nepečené kuličky dokonalé. Tohle zaručeně pomůže!
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Komentáře