Zdravější verze majonézy: Naučíme vás různé varianty, jejichž chuť vás nadchne
Majonéza je velké téma. Mnozí na ni pohlíží přes prsty, jenže vše není pouze černobílé. Záleží na tom, jak často ji konzumujete, jakou majonézu jste zvolili i k čemu ji podáváte. Můžete ji také připravit ve zdravější variantě.
Majonéza je tvořena ze dvou hlavních složek, tedy ze žloutků a oleje. Je tučná, ale výhodou je obsah rostlinných tuků s nenasycenými mastnými kyselinami. Bez obav si ji můžete dát k běžnému jídlu, pokud nepřeháníte její množství.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Zdravější alternativy majonézy
Majonézu lze připravit zdravěji, ale také ji můžete zcela nahradit:
- Majonéza bez oleje - k natvrdo uvařenému a oloupanému vejci přidejte lžičku hořčice, kelímek sýru cottage (případně jogurt nebo zakysanou smetanu), ½ lžičky jablečného octa nebo citronové šťávy a špetku soli. Rozmixujte dohladka a nakonec podle potřeby dochuťte solí, pepřem, případně i octem či citronem.
- Majonéza bez vajec - k vychlazenému plnotučnému mléku (100 ml) přidejte lžičku hořčice, sůl a cukr podle chuti. Přibližně 30 vteřin mixujte, poté přidejte ještě lžičku citronové šťávy a opět mixujte. Nakonec pomalu přilévejte olej v množství jedné sklenice, za stálého mixování až do zhoustnutí.
- Avokádo obsahuje zdraví prospěšné látky a je bohaté na tuky. Stačí ho rozmačkat vidličkou, přidat pepř, sůl, lžičku hořčice, citronovou šťávu a odlehčená náhrada za majonézu je na světě. Skvěle se hodí k pečivu – do obložených baget, sendvičů i k přípravě plněných tortill.
- Připravit můžete další nejrůznější varianty zdravější majonézy - z tofu nebo sóji, oblíbených kešu oříšků, ale také z cukety nebo tvarohu.
Závěrem je nutno podotknout, že klasická majonéza škodí při kombinování s nezdravým a příliš tučným jídlem. K těm ji nedoporučujeme, bude vám po nich ještě více „těžko“. Jak připravit klasickou domácí majonézu se dozvíte ve videoreceptu:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí majonézu podle našich rad připravíte snadno, rychle a spolehlivě. Zdánlivě náročný úkol zvládnou i začátečníci
Sojanéza veganům zachraňuje Vánoce: Bez téhle falešné majonézy si totiž bramborový salát nedají
Domácí majonéza podle Romana Vaňka: Olej a žloutky se lépe zpracovávají vychlazené, ostřejší šmrnc dodá worchestr i dijonská hořčice
Komentáře