Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Suchému korpusu ještě nemůžeme říkat dort. Dort potřený krémem je hezký dort. Korpus, proložený krémem a ovocem je krásný. Ale dort s krémem, hezky poskládaným ovocem a zalitý žlutou, oranžovou, červenou nebo fialovou želatinou je nádherný a skvěle chutná.

Želé, želatina nebo agar na ovoci je parádní tečkou na dortu. Není podstatné, jestli jde o pečený nebo nepečený dort - výsledek je pokaždé svěží, lehký a chutný. Barevná vrstva želatiny dort nejen výborně dochutí, ale také zajistí, že ovoce neoschne a je i další den jako čerstvé.

Jak připravit želé přeliv na dort

Potřebujete práškovou nebo plátkovou želatinu, agar, koupené dortové želé nebo pudinkový prášek a kompotovou šťávu:

  1. Želatina je přípravek živočišného původu, vyrobený z kostí, šlach a kůží zvířat. Želatina musí předem nabobtnat v tekutině (voda, šťáva, mléko) a po nabobtnání se zahřeje až do úplného rozpuštění. Želíruje i několik hodin a vrstva na dortu má typickou klihovitou příchuť a tuhou konzistenci.
  2. Agar je čistě přírodní produkt, vyrobený z mořských řas. Má lepší želírovací schopnosti než želatina a neutrální chuť, proto se dobře míchá s ovocnými šťávami. Stejně jako želatina však netuhne v kombinaci s kyselým čerstvým ovocem - kiwi, ananas, mango. Musí se vařit 5 - 15 minut.
  3. Dortové želé se připravuje podle návodu - koupíme ho v každém obchodě s potravinami. Prášek nebobtná, jen se zahřeje k bodu varu a vaří asi jednu minutu. Želé rychle tuhne, proto ho nenecháme příliš vystydnout. Má rosolovitou konzistenci, lehce se krájí, ale také se často rozpadá.
  4. Pudinkové želé se používá v případě, že nemáme doma želatinu. Připravíme si 0,75 l ovocné šťávy (sirup, džus, kompot), dáme ji vařit a jen v trošce šťávy rozmícháme 2 pudinky. Vaříme jednu minutu a můžeme nalít na dort. Pudinkové želé není průsvitné, ale zakalené.

Vychytávky při přípravě přelivu na dort

Želé i želatinu můžete ještě trochu vylepšit. Poradíme vám, jak:

  • Želé můžeme obarvit potravinářským barvivem. Pracujeme i s ovocnými šťávami, které mají nevýraznou barvu a nebyly by na dortu hezké. Šťávy výrazně barevné už nedobarvujeme, jen v případě, že chceme barvu změnit (červenou barvou vytvoříme ze žluté šťávy oranžovou).
  • Želé lijeme na ovoce, rozložené na vrstvě krému s pečlivě vymazanými okraji až k formě. Pokud to neuděláme, proteče želatina do korpusu a ten bude mokrý. Nedoporučujeme lít želé na samotný korpus - pouze v případě, že želatina je na samé hranici želírování a už na vařečce tuhne.
  • Dort polévejte lžicí - pokud použijete sběračku, naruší se nebo rozpustí vrstva krému a želé bude zakalené a plné kousků. Proudem tekuté želatiny se také může narušit vrstva ovoce, které se uvolní nebo posune a dekor se naruší.
  • Směs nechte vychladnout - nerozpustí se vám krém na dortu a želatina rychleji zatuhne. Dortové želé tuhne velice rychle, proto ho použijeme ještě horké, jinak budeme riskovat, že nám při nalévání želé vzniknou kopečky a mapy. Rychlé tuhnutí želé je naopak žádoucí při přípravě dortů bez krému.
  • Želatinovým přelivem zaléváme dort, upevněný v ráfku, aby se nám želatina neroztekla po stole. Jiným způsobem, jak použít tekutý přeliv, je vytvoření rámečku z krémových pusinek, které zabrání přetečení želé.
Želatina, želé i agar jsou želírující přípravky, které nám na dezertech chutnají a krásně vypadají - ale jsou také zdraví prospěšné. Nám známá želatina je součástí rozloženého kolagenu, který na rozdíl od ní neželíruje. Želatina i kolagen však mají téměř stejné vlastnosti - působí příznivě na naše klouby, kosti, chrupavky, vlasy a nehty.
 
Podívejte se s námi na video, díky kterému se můžete naučit přípravu jahodových řezů se šlehačkou a želatinou:

Sladké drobečky

Želatinový přeliv nemusíte použít jen na dorty. Teplým roztokem můžeme zalévat i řezy s krémem (na plechu s vyšším okrajem) nebo poháry se smetanovými krémy a pěnami. Zdobíme je šlehačkou a ovocem. Pudink se želé je oblíbenou svačinkou pro děti.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky