Jak ozdobit ovocný dort želatinou. Ovoce bude vypadat jako zalité do skla
Suchému korpusu ještě nemůžeme říkat dort. Dort potřený krémem je hezký dort. Korpus, proložený krémem a ovocem je krásný. Ale dort s krémem, hezky poskládaným ovocem a zalitý žlutou, oranžovou, červenou nebo fialovou želatinou je nádherný a skvěle chutná.
Želé, želatina nebo agar na ovoci je parádní tečkou na dortu. Není podstatné, jestli jde o pečený nebo nepečený dort - výsledek je pokaždé svěží, lehký a chutný. Barevná vrstva želatiny dort nejen výborně dochutí, ale také zajistí, že ovoce neoschne a je i další den jako čerstvé.
Jak připravit želé přeliv na dort
Potřebujete práškovou nebo plátkovou želatinu, agar, koupené dortové želé nebo pudinkový prášek a kompotovou šťávu:
- Želatina je přípravek živočišného původu, vyrobený z kostí, šlach a kůží zvířat. Želatina musí předem nabobtnat v tekutině (voda, šťáva, mléko) a po nabobtnání se zahřeje až do úplného rozpuštění. Želíruje i několik hodin a vrstva na dortu má typickou klihovitou příchuť a tuhou konzistenci.
- Agar je čistě přírodní produkt, vyrobený z mořských řas. Má lepší želírovací schopnosti než želatina a neutrální chuť, proto se dobře míchá s ovocnými šťávami. Stejně jako želatina však netuhne v kombinaci s kyselým čerstvým ovocem - kiwi, ananas, mango. Musí se vařit 5 - 15 minut.
- Dortové želé se připravuje podle návodu - koupíme ho v každém obchodě s potravinami. Prášek nebobtná, jen se zahřeje k bodu varu a vaří asi jednu minutu. Želé rychle tuhne, proto ho nenecháme příliš vystydnout. Má rosolovitou konzistenci, lehce se krájí, ale také se často rozpadá.
- Pudinkové želé se používá v případě, že nemáme doma želatinu. Připravíme si 0,75 l ovocné šťávy (sirup, džus, kompot), dáme ji vařit a jen v trošce šťávy rozmícháme 2 pudinky. Vaříme jednu minutu a můžeme nalít na dort. Pudinkové želé není průsvitné, ale zakalené.
Vychytávky při přípravě přelivu na dort
Želé i želatinu můžete ještě trochu vylepšit. Poradíme vám, jak:
- Želé můžeme obarvit potravinářským barvivem. Pracujeme i s ovocnými šťávami, které mají nevýraznou barvu a nebyly by na dortu hezké. Šťávy výrazně barevné už nedobarvujeme, jen v případě, že chceme barvu změnit (červenou barvou vytvoříme ze žluté šťávy oranžovou).
- Želé lijeme na ovoce, rozložené na vrstvě krému s pečlivě vymazanými okraji až k formě. Pokud to neuděláme, proteče želatina do korpusu a ten bude mokrý. Nedoporučujeme lít želé na samotný korpus - pouze v případě, že želatina je na samé hranici želírování a už na vařečce tuhne.
- Dort polévejte lžicí - pokud použijete sběračku, naruší se nebo rozpustí vrstva krému a želé bude zakalené a plné kousků. Proudem tekuté želatiny se také může narušit vrstva ovoce, které se uvolní nebo posune a dekor se naruší.
- Směs nechte vychladnout - nerozpustí se vám krém na dortu a želatina rychleji zatuhne. Dortové želé tuhne velice rychle, proto ho použijeme ještě horké, jinak budeme riskovat, že nám při nalévání želé vzniknou kopečky a mapy. Rychlé tuhnutí želé je naopak žádoucí při přípravě dortů bez krému.
- Želatinovým přelivem zaléváme dort, upevněný v ráfku, aby se nám želatina neroztekla po stole. Jiným způsobem, jak použít tekutý přeliv, je vytvoření rámečku z krémových pusinek, které zabrání přetečení želé.
Sladké drobečky
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 5 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 6 hodinami
Zapečené kuřecí prso s rajčaty a sýrem
Přidáno před 6 hodinami
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno 18. 5. 2024 12:38
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na jahodový cheesecake bez pečení? Důležité je dodržet poměr surovin, pak je výsledek skvělý!
Čím nahradit formu na dort nebo suroviny na pečení? Máme pro vás tipy, jak si poradit
Jak připravit želatinu? Je skvělá do krémů nebo k polévání sladkých či slaných dortů a zákusků
Komentáře