Zelená rajčata, která už neuzrají, můžete zpracovat do čalamád nebo jiných zavařenin
Zrající rajčata mají omezenou sezónu. Blíže k podzimu vlivem nižších teplot už ne všechna dozrají. Nezralé zelené plody je ale škoda vyhodit, dají se ještě výhodně zpracovat.
Ačkoliv dokážeme mnoho rajčat i po utržení nechat dozrát, ne u všech se to podaří. Zelené plody, které už nedozrají, zpracujeme na různé zavařeniny jako jsou čalamády, saláty v nálevu nebo čatní. Možností je ale mnohem víc.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Zpracování a využití zelených rajčat
Pozor, zelená rajčata obsahují jed solanin, který ve vyšších dávkách škodí zdraví, proto bychom je měli konzumovat v omezeném množství a nedoporučují se vůbec dětem a těhotným ženám. Účinky jedu se poněkud sníží důkladnou tepelnou úpravou a cukrem.
- Nejznámější jsou různé typy čalamád nebo salátů zavařených ve sladkokyselém nálevu.
- Další možností je čatní, které použijeme jako pikantní doplněk masitých a sýrových pokrmů.
- Také marmeláda ze zelených rajčat může být chutným výrobkem.
- Na internetu najdeme i mnohá jiná využití zelených rajčat, která byste měli ale také považovat za pouhou chuťovku, tedy sníst vždy jen omezené množství. Jedná se především o různé polévky, smažená rajčata nebo salsy.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Salát s kadeřávkem a ricottou
Přidáno před 19 minutami
Losos na páře se smetanovou omáčkou a přílohou ve varném mixéru
Přidáno před 17 hodinami
Grilované ovoce s medem
Přidáno před 18 hodinami
Čirokový koláč s ovocem
Přidáno před 22 hodinami
Bulgur s pečenou dýní, cuketou a žampiony
Přidáno před 23 hodinami
Vajíčková lahůdková pomazánka se sýrem
Přidáno 16. 9. 2024 00:10
Přečtěte si Zobrazit více
Co udělat se zelenými rajčaty? Usmažte je, dejte do papírových pytlíků s jablky, nebo je naložte i s kořením
Co s přebytky rajčat? Usušte je, zavařte nebo připravte skvělé čatní
Rady zahradnice Andrey: Jak se starat o rajčata v srpnu, aby dozrála, a proč si dát pozor na zelené plody
Komentáře