Zelená rajčata, která už neuzrají, můžete zpracovat do čalamád nebo jiných zavařenin
Zrající rajčata mají omezenou sezónu. Blíže k podzimu vlivem nižších teplot už ne všechna dozrají. Nezralé zelené plody je ale škoda vyhodit, dají se ještě výhodně zpracovat.
Ačkoliv dokážeme mnoho rajčat i po utržení nechat dozrát, ne u všech se to podaří. Zelené plody, které už nedozrají, zpracujeme na různé zavařeniny jako jsou čalamády, saláty v nálevu nebo čatní. Možností je ale mnohem víc.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Zpracování a využití zelených rajčat
Pozor, zelená rajčata obsahují jed solanin, který ve vyšších dávkách škodí zdraví, proto bychom je měli konzumovat v omezeném množství a nedoporučují se vůbec dětem a těhotným ženám. Účinky jedu se poněkud sníží důkladnou tepelnou úpravou a cukrem.
- Nejznámější jsou různé typy čalamád nebo salátů zavařených ve sladkokyselém nálevu.
- Další možností je čatní, které použijeme jako pikantní doplněk masitých a sýrových pokrmů.
- Také marmeláda ze zelených rajčat může být chutným výrobkem.
- Na internetu najdeme i mnohá jiná využití zelených rajčat, která byste měli ale také považovat za pouhou chuťovku, tedy sníst vždy jen omezené množství. Jedná se především o různé polévky, smažená rajčata nebo salsy.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Zelí podle Jana Punčocháře: „Nejraději mám to čerstvé a zkaramelizované,“ říká slavný šéfkuchař, který přidal i pár vychytávek
Co udělat se zelenými rajčaty? Usmažte je, dejte do papírových pytlíků s jablky, nebo je naložte i s kořením
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Komentáře