Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelené natě z vlastní zahrady si můžeme dopřávat od časného jara až do podzimu. Před jídlem si jednoduše zajdeme pro to, co potřebujeme. Jenže jakmile začnou přízemní mrazíky, kvalita natí rychle klesá a některé se již k použití ani nehodí. Dokud je počasí příznivé, raději si připravíme dostatečné zásoby.

Zelené natě nejlépe rostou a mají tu správnou svěžest během jarních a podzimních měsíců. Tehdy bývá dostatek vláhy, kterou k růstu potřebují. Přebytky včas ukládáme. V létě, když je sucho, mnoho rostlin zasychá. Ale na podzim, dříve než se venku definitivně ochladí, můžeme ještě znovu sklidit pěkné natě a uložit si je na zimu. Jedná se především o pažitku, petržel, libeček, kopr celerovou nať. Jistě si vzpomenete i na další druhy.

Jak natě uchovat na zimu

Mnohé oblíbené postupy znaly i naše maminky a babičky:

  1. Mražení je snadný způsob a pokud máte místo v mrazničce, jedná se nejvýhodnější postup. Natě jemně nakrájejte a uložte tak, aby se daly pohodlně odebírat. Popsání obsahu balíčků je velmi praktické, jinak od sebe druhy těžko rozlišíte.
  2. Natě se dají velmi snadno sušit - ideálně v elektrické sušičce, která je zvládne usušit šetrně. Podívejte se, jak vybrat elektrickou sušičku.
  3. Oblíbenou metodou je nakládání do soli. Jedná se o jednoduchý postup, který natě spolehlivě zakonzervuje. Zavařování už je zbytečné.
  4. Populární a moderní metodou je zpracování natí do chutných pest.
  5. Naše babičky využívaly ještě jiné metody. Známé je např. nakládání kopru do sladkokyselého nálevu.
  6. Natě obvykle uchováváme odděleně podle jednotlivých druhů, ale dají se zpracovat také do chuťově vyladěných směsí, oblíbené a užitečné jsou domácí vegety. Směsi ukládáme obdobně jako pouze jeden druh - mrazíme je, sušíme a nakládáme do soli. Směsi mohou obsahovat i jiné typy zeleniny (především kořenovou, ale i košťálovou, cibulovou a plodovou).

Podívejte se, jak připravit domácí vegetu, která báječně nahradí tu kupovanou. V zimě ji určitě oceníte.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky