Zelenina z prosincové zahrady: I v zimě můžeme ze záhonů sklízet
Typické zimní počasí, které přináší prosinec, nemusí nutně znamenat, že je konec se sklizní zeleniny z vlastní zahrady. Některé druhy jsou mrazuvzdorné a vydrží na záhonech až do jara, přemrznutí dokonce zjemní jejich chuť.
Choulostivou (především plodovou) zeleninu již máme dávno sklizenou, uškodily by jí i mírné mrazíky. Košťálová zelenina je ale výrazně odolnější a zvlášť při mírné zimě nás zásobuje cennými živinami až do jara, méně odolné druhy pouze do prosince.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jakou zeleninu sklízíme v prosinci
Pro zeleninu je sice pohodlné vyrazit do supermarketu, ale pokud máme zahradu hned u domu, vyplatí se mít alespoň něco z vlastní sklizně. Zeleninu můžeme na záhonech přikrýt bílou netkanou textilií, případně její okolí mulčovat slámou.
- Kadeřávek vydrží až do jara. V zimě sklízíme křehké listy, které po přemrznutí získají jemnou chuť. Hodí se ke konzumaci zasyrova i tepelné úpravě.
- Toskánská kapusta je nejen krásně dekorativní, ale i odolná a užitečná.
- Růžičková kapusta je velmi odolná. Z růžiček před konzumací vždy oloupeme horní nepěknou vrstvičku listů. Používáme je především k tepelné úpravě.
- Brokolice, jejíž hlavní růžici jsme sklidili ještě na konci léta nebo začátkem podzimu, později nasadila na vedlejší růžičky. Jsou už sice menší, ale určitě je oceníme. Sklidíme je nejpozději v prosinci.
- Kapusta hlávková je také poměrně odolná, ozimé odrůdy lze sklízet až do ledna.
- Zimní pór vyrýváme pouze pokud není půda zamrzlá, v opačném případě používáme alespoň dostupné nadzemní části. Rostliny vydrží až do jara, pak často začnou vybíhat do květu.
- Černý kořen lze sklízet až do jara, pokud není půda zamrzlá. Kořeny vyrýváme kvalitním rýčem.
- Pastiňák obvykle sklízíme už během pozdního podzimu. Kořeny jsou mohutné a křehké. Pokud není půda zamrzlá, můžeme je sklízet až do jara.
- Mangold je listová zelenina, která je poměrně odolná, na záhonech ji můžeme ponechat až do jara a postupně sklízet listy. Použití je podobné jako u špenátu.
- Topinambury sice neřadíme mezi zeleninu, nicméně jejich podzemní hlízy lze sklízet od podzimu až do jara, a jsou zajímavým zpestřením našeho jídelníčku.
Z výše uvedené zeleniny nejdříve spotřebujeme druhy, jejichž odolnost vůči mrazivému počasí je přece jen slabší. Začít můžeme brokolicí a uvařit z ní výbornou polévku nebo ji zapéct s bramborami.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak pěstovat pastiňák? Podobně jako další kořenovou zeleninu, jen pozor na alergické reakce
Mangold na zahradě: Tato listová zelenina krásně ozdobí záhony a v kuchyni nahradí špenát
Brokolicová polévka: 7 nejlepších receptů + rady, jak uvařit brokolici, aby nebyla jako bláto
Komentáře