Na zeleninové "lasagne" použijte místo těstovin plátky cuket nebo lilků podle našich rad
Jižní národy tyto pokrmy běžně vaří a určitě i vy znáte řeckou musaku nebo italskou parmigianu. Jsou to výborné zeleninové zapečené pokrmy, ve kterých funkci těstovin nahrazují plátky lilků nebo cuket. Takové pokrmy jsou lépe stravitelné než ty připravené z těstovin.
Mezi těmito známými jídly jsou jen malé rozdíly. Základ je v plátcích plodové zeleniny, která je zapečená s rajčatovou omáčkou, sýrem nebo bešamelem. Zatímco musaka je s mletým masem, parmigiana je zcela bezmasá.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Zeleninové "lasagne" Parmigiana
Jídlo je trošku pracnější, ale odmění vás dokonalou symbiózou chutí.
- Plátky lilků nebo cuket je potřeba osolit a nechat vypotit, aby pokrm nebyl vodnatý. Pak je nutné plátky osušit.
- Lilky nebo cukety lehce obalte v mouce a na oleji osmažte dočervena.
- Tip: Místo smažení plátky jen potřete olejem a opečte na grilu, budou méně tučné.
- Připravte rajčatovou omáčku. Na oleji zpěňte drobně nakrájenou cibuli, přidejte česnek, doplňte vše loupanými rajčaty, osolte a provařte. Množstvím omáčky nešetřete, jídlo nesmí být suché.
- Do směsi přidejte bazalku.
- Do pekáčku skládejte připravené plátky lilků nebo cuket, střídejte je s rajčatovou omáčkou. Další vrstvu tvoří sýr, který se dobře rozpouští (mozzarella), povrch ještě zasypte parmezánem.
- Zapečte při 180 °C, dokud se mozzarella nerozteče a sýr na povrchu nezrůžoví, tedy asi 30 minut.
- Podávejte s bílým pečivem, kterým vytřete všechnu výbornou omáčku.
Přípravu rajčatové omáčky mohou začátečníci vyzkoušet podle našeho videoreceptu.
Komentáře