Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak uchovat zelí? Máme 2 možnosti, nakládání do soudku jednoznačně vede
Zdroj: Pixabay, Matthias Bockel

Jakou zeleninu milovaly naše babičky? Přece zelí. Dá se snadno skladovat - dlouho vydrží pevné kvalitní hlávky, ale tou nejlepší volbou je nakládání zelí do sudu. Kysané zelí je totiž nedostižnou lahůdkou, na kterou nedají dopustit mnozí z nás.

Zelí si můžeme sami vypěstovat, ale je třeba počítat s jeho nároky na živiny i na vláhu. Pěstujeme ho obvykle z předpěstované sadby, přičemž je ale důležité rozlišovat mezi odrůdami - liší se totiž zelí rané, polorané, polopozdní a pozdní. Pro nás je důležitá skladovatelnost jednotlivých odrůd a také vhodnost pro krouhání na výrobu kysaného zelí

Jak skladovat zelí

Rané a poloranné zelí konzumujeme v průběhu sezóny, hodí se k jídlu zasyrova i po tepelné úpravě. Na podzim se ale do popředí našeho zájmu dostávají odrůdy vhodné k uskladnění, případně na krouhání. 

  • Kvalitní pevné a menší hlávky (o hmotnosti 2–2,5 kg) odrůd vhodných k uskladnění lze uchovat v chladném a vzdušném sklepě nebo ve vhodné skladovací místnosti dokonce několik měsíců
  • Kruhárenské odrůdy jsou určené ke krouhání, ale skladovatelnost velkých hlávek je jen několik týdnů. Pro tyto odrůdy je typický vyšší obsah cukru, který podporuje kvašení. Podívejte se, jak připravit výborné kvašené zelí.
  • Přebytek zelí můžeme také sterilovat ve sladkokyselém nálevu - nejčastěji se přidává do různých čalamád, ale můžeme se zaměřit jen na samotné zelí. Dobrou volbou je i zpracování červeného zelí.

Následující video vám ukáže, jak naložit výborné kysané zelí. Nechte se inspirovat, ať si můžete pochutnat na této jednoduché dobrotě.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky