Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Valašské frgále jsou známé kynuté koláče s jednou nebo s několika různými náplněmi - makovou, tvarohovou, ořechovou, jablečnou a povidlovou. Tradiční sladké frgále se však dají plnit i dušeným hlávkovým zelím.

Zelníky, zeláky, zelňáky nebo prostě frgále se zelím či zelné placky jsou ploché koláče z kynutého těsta, které se plní sladkým dušeným zelím. Tyto koláče jsou výborným svěžím občerstvením k odpolední kávě nebo spolu s meltou k večeři.

Jak připravit zelnou náplň

Postup je snadný:

  • Den předem pokrájíme 500 g hlávkového zelí a posolíme ho. Necháme, aby pustilo šťávu, vyždímáme ho, smícháme s cukrem a pepřem a dusíme na mírném ohni, dokud nezezlátne. Pak do něj přidáme kousek másla a dochutíme ho.
  • Další možností je péct ho pomalu v troubě a často ho míchat, aby se nepřipálilo. Mělo by mít zlatou barvu a chutnat příjemně sladce. Před koncem pečení k němu přidáme kousek másla a dochutíme.
  • Zelnou náplň natřeme na těsto, posypeme rozinkami namočenými v rumu, strouhaným perníkem, cukrem a skořicí a dáme péct. Po upečení potřeme kraje koláče rozpuštěným máslem s rumem a náplň jím pokapeme.

Jestli se vám při pohledu na naše video sbíhají sliny, zkuste si upéct valašské frgály s jakoukoliv náplní podle chuti - třeba i se zelím:

Další tipy a triky