Zelné placky pečené na pánvi a v troubě. Nejlepší zelňáky podle našich babiček
Zelné placky si často spojujeme s dětstvím a vzpomínkami na nejmilejší jídla. Připravují se na mnoho způsobů. Pečou se v troubě nebo na pánvi, dříve na plátech kamen. Inspiraci pro jejich pečení najdeme v oblíbených receptech z našeho receptáře.
Placky z kysaného zelí
Zelňáky, jednoduché zelné placky, připravujeme z kysaného zelí, nejlepší jsou z domácího. V receptáři máme i recepty na placky z hlávkového zelí, které před pečením nakrouháme a posolíme. Necháme je odstát a změknout, můžeme je krátce spařit horkou vodou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Zelné placky pečené v troubě
Kysané zelí jemně pokrájíme. Pokud chceme snížit kyselost, propláchneme je vodou. Přidáme koření, sůl, mouku a vypracujeme těsto. Kdo chce, přidá do těsta škvarky nebo brambory. Vyválíme placku, ze které vykrajujeme skleničkou kolečka. Okraje skleničky namáčíme do hladké mouky. Kolečka pečeme v troubě na pečícím papíře dozlatova.
Zelné placky pečené na pánvi
Zelné placky z pánve připomínají bramboráky, ale mají výraznou zelnou chuť. Patří do nich mouka a vajíčko, které pomáhá udržet správný tvar. Přidat můžeme oblíbené koření, česnek, uzeninu, škvarky, uzené tofu nebo brambory. Zelná placka z pánve je bezlepková, s pohankovou moukou.
Zelné chlebové placky
Malé škvarkové placičky jsou vítaným pohoštěním. Do těsta patří droždí a s jeho přípravou pomůže domácí pekárna. Zelné chlebové placky z kynutého těsta jsou nadýchané, voňavé a syté. V chlebových plackách s kysaným zelím není zelí součástí těsta, ale náplně, společně se strouhaným sýrem a slaninou.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Herečka Naďa Konvalinková ráda jí i vaří a kulajda podle jejího receptu chutná úplně fantasticky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Zelný salát podle ČSN: Klasický hospodský salát bude mít tu správnou chuť jako před lety díky jednomu triku
Komentáře