Staročeské zelňáky jsou ze strouhaných brambor a kysaného zelí. Chutnají luxusně
Zelné placky mají svou báječnou typickou chuť. Připravují se z kysaného zelí, proto jsou lehce nakyslé, a nejlepší jsou hned po usmažení. Podávat je můžete samostatně, ale i s chlebem nebo s bramborovou kaší.
Na velmi jednoduché a naprosto rychlé zelné placky budete potřebovat jen několik surovin. Hotové je budete mít během několika chvilek a do kuchyně zaručeně přitáhnou všechny mlsouny. Receptů na zelňáky, které se předávají v našich rodinách, je pořádná řádka. My jsme pro vás vybrali a natočili ten, který má zvlášť mnoho pozitivních ohlasů. Vyzkoušíte jej s námi?
Jak udělat staročeské zelňáky
S postupem si poradí i začátečníci a za chvilku se bude kuchyní linout báječná vůně - může za ni kysané zelí, které se smaží.
- Na dvě porce si připravte 3 větší brambory, 2–3 hrsti kysaného zelí, 1 vajíčko, 4 lžíce solamylu, sůl a olej na smažení. A kdo by nevěděl, tak solamyl je čistý bramborový škrob.
- Brambory oloupejte a najemno nastrouhejte. Pak z nich vymačkejte většinu vody.
- Tip 1: Když slijete vymačkanou vodu z nastrouhaných brambor a necháte ji asi 20 minut odstát, usadí se na dně škrob, který můžete vrátit zpět k bramborám.
- Okapané zelí nakrájejte nadrobno a pak přidejte k nastrouhaným bramborám.
- Teď už stačí přidat vejce, solamyl a sůl. Žádné koření není potřeba, protože samotné zelí se postará o výraznou chuť.
- Těstíčko dobře promíchejte a hned se pusťte do smažení, těsto nabírejte lžící a smažte na rozpáleném oleji malé placičky. Před první dávkou olej dobře rozehřejte, aby se placky nepřichytávaly ke dnu pánve.
- Po usmažení je dávejte na ubrousek, aby se zbavily přebytečného oleje.
- Placičky jsou nejlepší ještě horké, ale po vychladnutí vám budou také chutnat.
- Tip 2: Někdy se do zelných placek dává hladká mouka, případně vegeta a kmín na ochucení. Voňavé škvarky, strouhaný uzený sýr, na kostičky nakrájené uzeniny nebo uzené tofu jsou v některých receptech nepostradatelné. A smažení nemusí probíhat na pánvi, placičky lze upéct i na plechu v troubě.
Zelňáky podle videa se zaručeně povedou. Přečtěte si ještě komentáře pod receptem - pomohou vám předejít zbytečným chybám. Navíc recepty, o kterých se píše samá chvála, vás nadchnou ještě více.
Zelné placky se dají připravit i z hlávkového zelí, které předem nakrouháme a posolíme. A pokud hledáte bezlepkový recept, vyzkoušejte třeba zelnou placku z pánve s pohankovou moukou.
Komentáře