Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelné placky mají svou báječnou typickou chuť. Připravují se z kysaného zelí, proto jsou lehce nakyslé, a nejlepší jsou hned po usmažení. Podávat je můžete samostatně, ale i s chlebem nebo s bramborovou kaší.

Na velmi jednoduché a naprosto rychlé zelné placky budete potřebovat jen několik surovin. Hotové je budete mít během několika chvilek a do kuchyně zaručeně přitáhnou všechny mlsouny. Receptů na zelňáky, které se předávají v našich rodinách, je pořádná řádka. My jsme pro vás vybrali a natočili ten, který má zvlášť mnoho pozitivních ohlasů. Vyzkoušíte jej s námi?

Jak udělat staročeské zelňáky

S postupem si poradí i začátečníci a za chvilku se bude kuchyní linout báječná vůně - může za ni kysané zelí, které se smaží.

  1. Na dvě porce si připravte 3 větší brambory, 2–3 hrsti kysaného zelí, 1 vajíčko, 4 lžíce solamylu, sůl a olej na smažení. A kdo by nevěděl, tak solamyl je čistý bramborový škrob.
  2. Brambory oloupejte a najemno nastrouhejte. Pak z nich vymačkejte většinu vody.
  3. Tip 1: Když slijete vymačkanou vodu z nastrouhaných brambor a necháte ji asi 20 minut odstát, usadí se na dně škrob, který můžete vrátit zpět k bramborám.
  4. Okapané zelí nakrájejte nadrobno a pak přidejte k nastrouhaným bramborám.
  5. Teď už stačí přidat vejce, solamyl a sůl. Žádné koření není potřeba, protože samotné zelí se postará o výraznou chuť.
  6. Těstíčko dobře promíchejte a hned se pusťte do smažení, těsto nabírejte lžící a smažte na rozpáleném oleji malé placičky. Před první dávkou olej dobře rozehřejte, aby se placky nepřichytávaly ke dnu pánve.
  7. Po usmažení je dávejte na ubrousek, aby se zbavily přebytečného oleje.
  8. Placičky jsou nejlepší ještě horké, ale po vychladnutí vám budou také chutnat.
  9. Tip 2: Někdy se do zelných placek dává hladká mouka, případně vegeta a kmín na ochucení. Voňavé škvarky, strouhaný uzený sýr, na kostičky nakrájené uzeniny nebo uzené tofu jsou v některých receptech nepostradatelné. A smažení nemusí probíhat na pánvi, placičky lze upéct i na plechu v troubě.

Zelňáky podle videa se zaručeně povedou. Přečtěte si ještě komentáře pod receptem - pomohou vám předejít zbytečným chybám. Navíc recepty, o kterých se píše samá chvála, vás nadchnou ještě více.

Zelné placky se dají připravit i z hlávkového zelí, které předem nakrouháme a posolíme. A pokud hledáte bezlepkový recept, vyzkoušejte třeba zelnou placku z pánve s pohankovou moukou.
 

 

Komentáře

Další tipy a triky