Žemlovka nebo zemlbába: Oblíbené jídlo z jablek a rohlíků doplňte pro změnu tvarohem
Žemlovka je naprosto jednoduchý moučník, který se ale dá připravit v mnoha verzích. Dalo by se říct, že se na něm nedá až tak moc zkazit, i když ho v každé rodině připravujeme tak trochu po svém. Některé žemlovky jsou jen takové "obyčejné", jiné jsou "vyšperkované" dalšími surovinami. Jednu takovou si s námi můžete vyzkoušet.
Dvě důležité součásti by neměly v žemlovce chybět, a to jsou rohlíky a jablka, jenže ani to není tak úplně pravda, protože výbornou žemlovku upečete i z vánočky, veky nebo jiného pečiva (místo rohlíků) a třeba z hrušek (místo jablek). Tentokrát ale zůstaneme u tradičního základu, který si vylepšíme tvarohem, případně i smetanou, oříšky a rozinkami.
Jak upéct lahodnou žemlovku
Úvodní video vás naučí báječnou a lahodnou žemlovku, kterou jistě mnozí strávníci ocení.
- Nejprve si připravte potřebné suroviny - jablka, starší rohlíky, mléko, máslo, vejce, měkký tvaroh, rozinky, cukr, skořici a vanilkový cukr. Případně ještě trochu smetany a drcené oříšky.
- Pekáček (může to být i remoska) dobře vymažte. Rozinky zalijte horkou vodou, aby změkly. Jablka nahrubo nastrouhejte.
- Rohlíky nakrájejte na kolečka a namočte je do mléka, ve kterém nejprve rozšleháte vajíčko.
- Namočené rohlíky narovnejte do pekáčku, pěkně jeden vedle druhého.
- Měkký tvaroh promíchejte s vajíčkem a oslaďte, přidejte ještě trochu rozinek.
- Na rohlíky rozložte nastrouhaná jablka, posypte je skořicí, cukrem a částí rozinek. Můžete přidat i ořechy.
- Pak přidejte tvarohovou vrstvu a další vrstvu namočených koleček rohlíků.
- Na povrch dejte tenké plátky másla a pekáček vložte do předehřáté trouby. Pečte pozvolna při nižší teplotě (180 °C po dobu přibližně 45 minut). Povrch moučníku během pečení lehce zezlátne, ale neměl by být příliš tmavý.
- Před podáváním žemlovku můžete poprášit práškovým cukrem, není to ale nutné.
Podívejte se na kompletní znění receptu na žemlovku s přesným množstvím surovin, a než se pustíte do pečení, tak si přečtěte i komentáře pod receptem - za pomoci rad našich čtenářů předejdete zbytečným chybám.
Další typy žemlovek upečete podle následujících receptů:
Podívejte se ještě na jiné recepty na žemlovky z našeho receptáře a vyberte si ten, který vám nejlépe vyhovuje.
A jak připravujete žemlovku u vás doma nejraději? Budeme rádi, když nám napíšete do komentáře tipy, které by mohly obohatit i další čtenáře.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
7 receptů na žemlovku: Spotřebujete do ní starší pečivo i jablka z vlastní úrody
Jak louskat vlašské ořechy. Jednoduché postupy, které nám pomohou rychle získat ořechová jádra z tvrdé slupky
Komentáře