Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žemlovka je naprosto jednoduchý moučník, který se ale dá připravit v mnoha verzích. Dalo by se říct, že se na něm nedá až tak moc zkazit, i když ho v každé rodině připravujeme tak trochu po svém. Některé žemlovky jsou jen takové "obyčejné", jiné jsou "vyšperkované" dalšími surovinami. Jednu takovou si s námi můžete vyzkoušet.

Dvě důležité součásti by neměly v žemlovce chybět, a to jsou rohlíky a jablka, jenže ani to není tak úplně pravda, protože výbornou žemlovku upečete i z vánočky, veky nebo jiného pečiva (místo rohlíků) a třeba z hrušek (místo jablek). Tentokrát ale zůstaneme u tradičního základu, který si vylepšíme tvarohem, případně i smetanou, oříšky a rozinkami.

Jak upéct lahodnou žemlovku

Úvodní video vás naučí báječnou a lahodnou žemlovku, kterou jistě mnozí strávníci ocení.

  1. Nejprve si připravte potřebné suroviny - jablka, starší rohlíky, mléko, máslo, vejce, měkký tvaroh, rozinky, cukr, skořici a vanilkový cukr. Případně ještě trochu smetany a drcené oříšky.
  2. Pekáček (může to být i remoska) dobře vymažte. Rozinky zalijte horkou vodou, aby změkly. Jablka nahrubo nastrouhejte.
  3. Rohlíky nakrájejte na kolečka a namočte je do mléka, ve kterém nejprve rozšleháte vajíčko.
  4. Namočené rohlíky narovnejte do pekáčku, pěkně jeden vedle druhého.
  5. Měkký tvaroh promíchejte s vajíčkem a oslaďte, přidejte ještě trochu rozinek.
  6. Na rohlíky rozložte nastrouhaná jablka, posypte je skořicí, cukrem a částí rozinek. Můžete přidat i ořechy.
  7. Pak přidejte tvarohovou vrstvu a další vrstvu namočených koleček rohlíků.
  8. Na povrch dejte tenké plátky másla a pekáček vložte do předehřáté trouby. Pečte pozvolna při nižší teplotě (180 °C po dobu přibližně 45 minut). Povrch moučníku během pečení lehce zezlátne, ale neměl by být příliš tmavý.
  9. Před podáváním žemlovku můžete poprášit práškovým cukrem, není to ale nutné.

Podívejte se na kompletní znění receptu na žemlovku s přesným množstvím surovin, a než se pustíte do pečení, tak si přečtěte i komentáře pod receptem - za pomoci rad našich čtenářů předejdete zbytečným chybám.

Další typy žemlovek upečete podle následujících receptů:

Podívejte se ještě na jiné recepty na žemlovky z našeho receptáře a vyberte si ten, který vám nejlépe vyhovuje.

A jak připravujete žemlovku u vás doma nejraději? Budeme rádi, když nám napíšete do komentáře tipy, které by mohly obohatit i další čtenáře.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky