Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žemlovku mnoho z nás považuje za něco hodně obyčejného, nicméně chutného. Přebytek jablek i starší rohlíky se v ní krásně ukryjí a ještě nadělají mnoho parády. Jenže žemlovka může být také naprosto dokonalým dezertem, lahodným a nádherně jemným.

Žemlovka patří mezi jídla, na kterých se nedá mnoha zkazit, ale zároveň se dají různě vylepšit. Záleží mimo jiné na druhu jablek, které použijeme - čím jsou chutnější, tím bude i žemlovka lepší. Slupku není potřeba loupat, ale když ji oloupeme, výsledek bude zase o kousek lahodnější, jak je vidět v našem vybraném receptu.

Jak udělat tvarohovou žemlovku

Především je potřeba říct, že tvaroh ani pudink v obyčejné žemlovce vůbec nemusí být, ale pokud má být žemlovka ještě lepší a více "nóbl", najde v ní i tato dvojice důležitou roli.
  1. Na tvarohovou žemlovku budete potřebovat 5 rohlíků, 500 ml mléka (nebo trochu méně), 4 vejce, jablka podle chuti, 1 tvaroh ve vaničce, 1 vanilkový pudink v prášku, 500 ml mléka na uvaření pudinku, cukr do pudinku a tvarohu (množství podle vlastní chuti), máslo na vymazání pekáčku a na polití žemlovky, strouhanku na vysypání plechu (nebo jen pečicí papír).
  2. Rohlíky nakrájejte na kolečka. V mléce rozšlehejte 2 vajíčka, přidejte cukr a nakrájené rohlíky. Jablka oloupejte.
  3. Pekáček vymažte máslem a vysypte strouhankou. Na dno narovnejte namočená kolečka rohlíků. Tím vznikne první vrstva.
  4. Další vrstvu budou tvořit strouhaná jablka.
  5. Dále uvařte pudink (klasicky podle návodu), podle chuti přislaďte. Jablečnou vrstvu zalijte uvařeným pudinkem. 
  6. Tvaroh rozšlehejte se dvěma vajíčky, přislaďte a rozprostřete jako další vrstvu na pudink.
  7. Poslední vrstvu bude tvořit opět vrstva v mléce namočených rohlíků. Povrch můžete pokapat rozpuštěným máslem.
  8. Takto připravený pekáček dejte do předem vyhřáté trouby a upečte dozlatova. 
Doporučujeme zhlédnout ještě názorný videorecept, který vám výše popsaný postup názorně předvede, a pak se můžete pustit do vlastního pečení. 
Budeme rádi, když nám napíšete, jak jste si pochutnali.
Jednoduchá verze žemlovky může být velmi úsporným jídlem, když se snažíme šetřit. Skořice a jablka jí dají pokaždé tu správnou chuť. Využijete i rohlíky, pro které nemáte jiné uplatnění, oschlou vánočku nebo dokonce toustový chléb. Když přidáte do mléka k namočení rohlíků trochu celozrnné mouky nebo ovesných vloček, bude celkový výsledek o něco výživnější.

 

Komentáře

Další tipy a triky