Jak udělat luxusní žemlovku s tvarohem? S vrstvou vanilkového pudinku je dokonalá
Žemlovku mnoho z nás považuje za něco hodně obyčejného, nicméně chutného. Přebytek jablek i starší rohlíky se v ní krásně ukryjí a ještě nadělají mnoho parády. Jenže žemlovka může být také naprosto dokonalým dezertem, lahodným a nádherně jemným.
Žemlovka patří mezi jídla, na kterých se nedá mnoha zkazit, ale zároveň se dají různě vylepšit. Záleží mimo jiné na druhu jablek, které použijeme - čím jsou chutnější, tím bude i žemlovka lepší. Slupku není potřeba loupat, ale když ji oloupeme, výsledek bude zase o kousek lahodnější, jak je vidět v našem vybraném receptu.
Jak udělat tvarohovou žemlovku
Především je potřeba říct, že tvaroh ani pudink v obyčejné žemlovce vůbec nemusí být, ale pokud má být žemlovka ještě lepší a více "nóbl", najde v ní i tato dvojice důležitou roli.
- Na tvarohovou žemlovku budete potřebovat 5 rohlíků, 500 ml mléka (nebo trochu méně), 4 vejce, jablka podle chuti, 1 tvaroh ve vaničce, 1 vanilkový pudink v prášku, 500 ml mléka na uvaření pudinku, cukr do pudinku a tvarohu (množství podle vlastní chuti), máslo na vymazání pekáčku a na polití žemlovky, strouhanku na vysypání plechu (nebo jen pečicí papír).
- Rohlíky nakrájejte na kolečka. V mléce rozšlehejte 2 vajíčka, přidejte cukr a nakrájené rohlíky. Jablka oloupejte.
- Pekáček vymažte máslem a vysypte strouhankou. Na dno narovnejte namočená kolečka rohlíků. Tím vznikne první vrstva.
- Další vrstvu budou tvořit strouhaná jablka.
- Dále uvařte pudink (klasicky podle návodu), podle chuti přislaďte. Jablečnou vrstvu zalijte uvařeným pudinkem.
- Tvaroh rozšlehejte se dvěma vajíčky, přislaďte a rozprostřete jako další vrstvu na pudink.
- Poslední vrstvu bude tvořit opět vrstva v mléce namočených rohlíků. Povrch můžete pokapat rozpuštěným máslem.
- Takto připravený pekáček dejte do předem vyhřáté trouby a upečte dozlatova.
Doporučujeme zhlédnout ještě názorný videorecept, který vám výše popsaný postup názorně předvede, a pak se můžete pustit do vlastního pečení.
Budeme rádi, když nám napíšete, jak jste si pochutnali.
Jednoduchá verze žemlovky může být velmi úsporným jídlem, když se snažíme šetřit. Skořice a jablka jí dají pokaždé tu správnou chuť. Využijete i rohlíky, pro které nemáte jiné uplatnění, oschlou vánočku nebo dokonce toustový chléb. Když přidáte do mléka k namočení rohlíků trochu celozrnné mouky nebo ovesných vloček, bude celkový výsledek o něco výživnější.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak rychle nastrouhat jablka? Budou se hodit do moučníků i do salátů, pochutnají si na nich děti
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak udělat majonézu bez vajec? Poradíme jednoduchý recept na majonézu, která během chvilky při mixování krásně zhoustne
Komentáře