Židovská kuchyně pro nás může být inspirací a zpestřením jídelníčku
Židé žili v Evropě a Asii s lidmi jiných vyznání po mnoho staletí. Kromě ghet a období pogromů se běžně vzájemně prolínali a ovlivňovali. Jejich pokrmy pro nás mohou být i dnes inspirací.
Velmi ortodoxní náboženství mají tendenci ovlivňovat každodenní život svých věřících. Striktně předepisují, jak žít, jak se oblékat, jak mluvit, kdy a co jíst. Stravování Židů velmi ovlivňovaly zejména ortodoxní náboženské předpisy. Tím se jejich kuchyně stala velmi svéráznou, s výraznou symbolikou a přísnými pravidly. Pokusili jsme se shrnout ty nejdůležitější.
Mohlo by vás zajímat
Masité pokrmy
Hlavní přísný předpis zakazuje jíst krev. Zpracování a konzumace masa jsou podřízeny velmi přísným pravidlům, proto na porážku dohlíží školený pracovník. Židovská kuchyně používá maso a vnitřnosti ryb, které mají šupiny, ploutve a kladou jikry, drůbeže (i volně žijících ptáků), maso i vnitřnosti sudokopytníků a přežvýkavců (hovězí, telecí) a skopové (také maso jehněčí a kůzlečí), zvěřinu. Zcela se vyhýbá vepřovému (i z divočáka), které považuje za nečisté.
Mléčné pokrmy a sýry
Dělení potravy na masitou a mléčnou je jeden ze základních požadavků. Kuchyně je rozdělena na část zpracovávající maso a zpracovávající mléko a mléčné výrobky. Dokonce i dvě sady nádobí jsou zvlášť pro zpracování masa a zvlášť pro mléko. Lidé z chudých domácností alespoň museli umyté nádobí od mléka opláchnout vroucí vodou, když se chystali připravit maso a naopak. Znamená to také, že se nejí masové omáčky zahuštěné nebo zjemněné smetanou. I několikahodinový časový odstup mezi konzumací masitého a mléčného pokrmu je omezující.
Zelenina v kuchyni
V konzumaci ovoce, zeleniny a vajec není známo žádné tabu. Také koření se používá neomezeně, určuje jej jen chuť. To vše se může kombinovat s pokrmy mléčnými i masitými, v tomto ohledu neexistují žádná omezení. Časté jsou různé druhy zeleniny plněné masem a zapečené.
Pečivo a přílohy
Nejznámějším pečivem je chala, chléb ve tvaru pletýnky nebo točenice (ptáka). Také macesy, placičky z mouky a vody, vzdáleně připomínající Knäckebrot, jsou obecněji rozšířeny. Z macesů se mele mouka a používá místo mouky do knedlíčků, nádivek a k zahušťování. Jako příloha se s oblibou používají luštěniny a obiloviny, často společně.
Nápoje a dezerty
Židovská kuchyně má jako sváteční nápoj víno, kromě toho se pijí i jiné nápoje, minerálky, pivo, ale i proslulá slivovice Pejsachovka. Při pečení moučníků se hojně využívají ovoce, med a ořechy. Běžné jsou různé záviny, ovocné zmrzliny, drobné kousky cukroví a ovocné dezerty.
Inspirace židovskými pokrmy
Příležitostí k sestavení pestřejšího jídelníčku jsou četné svátky, na které je židovský kalendář bohatý. Méně ortodoxní věřící v důsledném dodržování těchto pravidel polevují, což jim usnadňuje život v moderním světě.
Nám slouží židovské pokrmy jako inspirace a významné zpestření jídelníčku. Nemusíme také dodržovat žádná jejich tabu. Při bližším pohledu do židovské kuchyně s překvapením zjistíme, že některá jejich jídla jsme postupně začali považovat za naše, staročeská.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Žloutkové věnečky: Odpalované těsto při přípravě vařte, až se přestane lepit na vařečku, a při pečení neotevírejte troubu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře