Jak připravovat zimní ovocné saláty. Takto můžete zdravě nahradit moučníky
Ovocné saláty jsou atraktivní pochoutkou, kterou máme hotovou během chvilky. Zařazujeme je do jídelníčku během celého roku, ale v každém období se zaměříme na jiné druhy ovoce. Saláty mají výbornou chuť, vysokou biologickou hodnotu a jsou plné vitamínů. Mohou nahradit moučníky. Čím častěji si je dopřejeme, tím lépe.
Ovoce podle sezóny
Do salátů používáme kvalitní a dobře omyté ovoce. Jablka jsou výborným základem, nakrájíme je nadrobno a přidáváme k nim na kousky nakrájené další ovoce, které zrovna máme k dispozici. V tomto období jsou to nejčastěji hrušky, pomeranče, mandarinky, pomelo, grepy, kiwi, hrozny, banány a ananas.
Ořechy a semena
Můžeme přidat předem namočené vlašské ořechy nebo mandle, které pokrájíme nadrobno nebo na tenké plátky. Zimním salátům dá výbornou „vánoční“ chuť strouhaný kokos. Do některých salátů přisypeme semínka (mák, sezam, chia, slunečnice, dýně). Přidáním ořechů a semen se stane salát vydatnějším a výživnějším.
Konzervované ovoce
Menší podíl celkového množství salátu může tvořit i ovoce zavařené, ať už to jsou hrušky, meruňky a broskve z vlastních zásob nebo kupované mandarinky a ananas v plechovce. Vše pokrájíme na menší kousky a dobře promícháme. Můžeme vyzkoušet oblíbenou kombinaci na kostky nakrájeného ananasu z plechovky se strouhanou mrkví podle receptů našich uživatelů.
Ovocné saláty s listovou zeleninou
Některé kombinace jsou méně obvyklé, ale přesto jsou oblíbené. Používá se hlávkové zelí nebo ledový salát s ovocem a semínky či ořechy. I další listová zelenina se kombinuje s některými druhy ovoce.
Citrónová šťáva pro chuť
Přidáme několik kapek citrónové šťávy pro okyselení. Citrón má zároveň bělící účinky a chrání některé druhy ovoce před ztrátou svěží barvy. Místo citrónové šťávy lze pro dochucení použít šťávu z jakéhokoliv citrusového ovoce nebo trochu koupeného pomerančového džusu.
Pro sladkou chuť
Pokud dáváme do salátu dostatečně sladké ovoce (např. banány), není třeba ho přislazovat. Je-li třeba salát přisladit, použijeme obvykle med nebo cukr. Med před přidáním rozmícháme v malém množství džusu nebo vody s citrónovou šťávou. Dobrým sladidlem jsou sušené brusinky nebo rozinky, které před přidáním krátce spaříme horkou vodou. Ke slazení je možné místo cukru používat i různé domácí sirupy a šťávy nebo kupované sirupy např. javorový, datlový, čekankový, agávový, kokosový... Pokapeme jimi povrch salátů až při podávání.
Ovocný salát - rychlá pochoutka
Před podáváním salát necháme v chladnu odležet, aby se prostoupily chutě jednotlivých složek. Ne však moc dlouho, aby nám zbytečně neutíkaly vitamíny. Potom salát rozdělíme do misek nebo pohárů a můžeme se do něj pustit. Pokud salát chceme mít ještě lepší, dozdobíme ho čokoládou (strouhanou, rozpuštěnou nebo nakrájenou na malé kostečky), šlehačkou, jogurtem nebo zakysanou smetanou.
Komentáře