Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zimní řecký salát podle ČSN: Salát ze sterilované zeleniny je opravdu výborný
Zdroj: Freepik

Pod pojmem řecký salát si můžete představit letní salát plný čerstvé zeleniny, svěží zálivky a sýra. My si dnes ale připravíme řecký salát pro zimní období ze sterilované zeleniny, vajec a rajčatové zálivky podle norem.

Saláty jsou nedílnou součástí našeho stravování především v letních měsících, kdy nás osvěží. Zapomenout na ně však nemusíme ani v zimním čase, kdy se nám vitamíny hodí víc než jindy. Zkuste si s námi připravit zimní řecký salát podle ČSN.

Jak připravit zimní řecký salát podle ČSN

Na 1 kg řeckého salátu budete potřebovat 150 g očištěné a oloupané cibule, 400 g sterilovaného paprikového salátu (bez nálevu), 250 g sterilovaných okurek, 50 g neplněných oliv (nejlépe černých), 3 vejce, 50 g rajčatového protlaku, 10 g oloupaného česneku, 50 g oleje, 10 g cukru, sůl a mletý pepř podle vaší chuti.

  1. Vejce uvařte natvrdo. Poté je oloupejte a nakrájejte na osminky. Paprikový salát sceďte přes sítko a nechte okapat. Sterilované okurky nakrájejte na plátky.
  2. Připravte si zálivku - rajčatový protlak rozšlehejte s olejem, utřeným česnekem, cukrem, pepřem a solí. Ochutnejte a případně dochuťte podle libosti.
  3. Očištěnou cibuli nakrájejte na kolečka, přidejte k ní pečlivě okapaný (případně i pokrájený) paprikový salát, plátky sterilovaných okurek, olivy a nakrájená vejce.
  4. Vše přelijte připravenou zálivkou a jen zlehka promíchejte.
  5. Zimní řecký salát podávejte nejlépe s opečenými plátky bagetky.
  6. Tip: Fantazii se meze nekladou, proto do salátu můžete přidat jakékoliv přebytky zeleniny, které najdete v lednici. Šetřete peněženku a neplýtvejte potravinami.

Na salátech si můžete pochutnávat celoročně, a to jak ze zeleniny čerstvé, tak i té sterilované. Pokud vás nezaujala zimní varianta, zcela jistě u vás zaboduje letní verze pravého řeckého salátu, který si s lehkostí připravíte díky názornému videoreceptu:

Čerpáno z knihy Receptury studených pokrmů

Komentáře

Další tipy a triky