Zpracujte úrodu cuket tak, že je zavaříte jako kyselé okurky
Když je cuket požehnaně, rostou vám doslova rychlostí blesku a úrodu již nestíháte spotřebovat, využijte tajný trik našich babiček. Cukety můžete zavařit s okurkovým nálevem a budete mít pochoutku takřka k nerozeznání od typických nakládaček. Po celý zimní čas se vám bude hodit do různých pokrmů nebo na doplnění jídel.
Cuketa je zelenina, ve které najdete plno prospěšných vitamínů i minerálů a v jídelníčku by vám neměla chybět. V kuchyni má všestranné využití pro svoji chuťovou variabilitu a v článku vám ukážeme, že i cukety lze zavařovat jako kyselé okurky. Rozdíl mezi nimi nejspíš nenajdete.
Příprava a plnění sklenic
Na zavařování se nejlépe hodí zavařovací sklenice o objemu 720 ml se šroubovacím uzávěrem. K zavařování si také připravte kleště a teploměr.
- Do každé sklenice vložíme zeleninu a koření jako základ - 3 kolečka cibule, 3 kolečka mrkve, 6 kuliček černého pepře, 6 kuliček nového koření, špetku hořčičného semínka a větší snítku čerstvého kopru.
- Poté si cukety libovolně nakrájíme, buď na kolečka nebo menší hranoly, a vkládáme je do připravených sklenic tak, aby byly sklenice dostatečně zaplněné.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co budeme potřebovat k nálevu pro 14 sklenic
Připravíme si 3 l vody, 1 l octu, 1 kg cukru krystal, 4 polévkové lžíce soli, dále 5 ks bobkového listu, 10 kuliček nového koření, 10 kuliček černého pepře, 10 ks hřebíčku a také na špičku nože mletý pepř a skořici.
- Ve větším hrnci smícháme vodu s cukrem a solí a přivedeme k varu.
- Než voda dojde k varu, přidáme do nálevu veškeré koření.
- Jakmile jsou cukr a sůl dostatečně rozpuštěné, je ideální čas pomalu vmíchat ocet, poté hrnec odstavíme z plotny.
Ostatní konzervování potravin
Zavařování sklenic
Blížíme se do finále, zbývá nám každou sklenici zalít připraveným horkým nálevem a pevně zavíčkovat. Hotové sklenice vložíme do zavařovacího hrnce a vaříme zhruba 30 minut na teplotu 90 °C. Na závěr po vytažení z hrnce nechte sklenice chvíli odpočívat dnem vzhůru.
Pokud zatím sběr cuket na vaší zahradě není u konce, máme pro vás na závěr tip na rychlou a výtečnou večeři. Ve videu vám totiž ukážeme jak si připravit cuketové bramboráky. Napište nám do komentářů, jak se vám povedly. Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak pěstovat a sklízet kopr. Oblíbená aromatická rostlina je nepostradatelná při zavařování okurek
9 nejčastějších chyb při zavařování: Jak se jich vyvarovat, aby vaše snaha nepřišla vniveč
4x cuketa: Můžete ji připravit naslano, nasladko, naložit do nálevu nebo použít k zahuštění omáček
Komentáře