Zahušťování polévek, omáček a zeleninových jídel: Z více možností si vybere úplně každý
Zahušťováním polévek nebo omáček se rozumí proces, kdy do tekutiny přimícháme složku, která zajistí, že se omáčka nevpije do knedlíků a polévka bude hustá a vydatná. S některými z nich vás seznámíme.
Čím vším se dá zahustit polévka, omáčka nebo dušená zelenina? V podstatě vším, co udělá jídlo hustší a přitom výrazně neovlivní výslednou chuť pokrmu. Je nutné rozlišovat, jaké jídlo chceme zahustit a nemíchat např. do sladkých jídel slané složky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké jsou možnosti zahušťování
Je jich mnoho, ale my vás seznámíme s těmi nejpoužívanějšími:
- Amerika - záklechtka - hladká mouka, rozmíchaná ve vodě.
- Jíška - zásmažka - hladká mouka, osmažená na másle a zalitá studenou vodou.
- Bešamel z hladké mouky, osmahnuté na másle a zalité mlékem.
- Francouzské máslo - hladká mouka, vhnětená do másla.
- Starší chléb - tvrdý chléb, nastrouhaný najemno - hodí se do gulášů.
- Brambory, nastrouhané najemno nebo rozvařené a rozmíchané.
- Škrob nebo voda po vaření brambor - hodí se do asijských jídel.
- Luštěniny - rozmixované po uvaření nebo propasírované přes síto.
- Zelenina - vařená, propasírovaná sítem nebo rozmixovaná najemno.
- Instantní kaše - rozmíchají se ve vodě nebo v mléce a vaří se jednu minutu (bramborová, pohanková, kukuřičná).
Guláše by se nikdy neměly zahušťovat moukou - pouze cibulí, popřípadě jemně nastrouhaným tvrdým chlebem. Recept na vynikající jelení guláš vám přinášíme v našem videu:
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zdravě zahušťovat? Jednoduchý způsob je rychlý a snadný, pomůže nám tyčový mixér nebo obyčejné sítko
Čím zahustit polévky a omáčky? Jíška je klasika, ale co třeba vyzkoušet červenou čočku, pohanku nebo hrašku
Jak zahustit francouzským máslem? Jeho přípravu hravě zvládnete
Komentáře